Prins Carolus I geeft de Toon Aon in Leur
Prins Carolus I verovert Leur en geeft de Toon Aon. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Prins Carolus I verovert Leur en geeft de Toon Aon. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Prins Carolus I geeft de Toon Aon in Leur

ETTEN-LEUR - Er zijn prinsen die er maar geen genoeg van kunnen krijgen en er een paar jaartjes extra aanplakken of nog een keertje terugkomen. Maar normaal gesproken duurt de regeerperiode van een leutvorst drie jaar om dan ruimte te maken voor zijn opvolger. Prins Adrijaon II van Leurse Leut overhandigde Ut Zwaajgatjes Stafke vorig jaar aan prins Carolus I. Gek genoeg komt die uit Etten. Hoe zit dat?


Prins Carolus I, oftewel Carlo Nooijens (47) werd weliswaar geboren in Breda maar zijn ouders verruilden die plaats na een jaar al voor Etten. Hij woonde naast Jan Bastiaansen, oftewel prins Bas I van 't Stijlorenrijk en die maakte nogal veel indruk op de 7-jarige Carlo, die daardoor voor het eerst kennis maakte met carnaval. De jonge Carlo startte zijn carnavalscarrière door in de optocht voor de prinsenwagen te lopen en reclame te maken voor MaMi. "Dat was voor de recordpoging handen schudden" weet hij nog. Zijn broer die raadslid en nar was bij de Stijloren, bleek zijn inspirator. "Als ik wat ouder ben wil ik dat ook" bedacht Nooijens, meldde zich bij de Stijloren toen hij 24 jaar was en werd raadslid. Vervolgens kwam de liefde in het leven van de carnaval liefhebber en wel voor een meisje uit Leur en die zei: "ik ga ècht niet in Etten carnaval vieren." Het was gedaan met de Stijloren, Nooijens hield het voor gezien.

Overloper

De kriebels om carnaval te vieren in verenigingsverband bleven echter. Hij meldde zich aan als raadslid bij Leurse Leut. "Je wordt voorgedragen. De secretaris en de voorzitter kwamen op bezoek om eens te kijken of ik wel geschikt was." Die indrukken werden besproken in de Algemene Ledenvergadering van 2004. "Ik werd erin gestemd maar er waren wel wat tegenstemmers. Ik was natuurlijk wel een overloper en dat was voor dat eerste jaar, seizoen 2004 – 2005, wel een dingetje." Hij bleef tien jaar raadslid.

Vorstelijk

"Toen werd ik pliessie Carlos bij prins Roelof I en Adrijaon II en vorig jaar belde de toenmalige voorzitter Jack van Batenburg, of 'ie langs mocht komen samen met bestuurslid Marcel Staffeleu, de huidige voorzitter. Ze vroegen of ik prins wilde worden en die ambitie had ik wel dus ik zei oké!" De aanstaande prins trok naar Eindhoven om zijn prinselijke kleding uit te zoeken. "Donkerblauw, dat is mijn kleur. En geen pofmouwen, want daar hou ik niet van." En het moet gezegd: hij ziet er vorstelijk uit.

Vóórproeven

Nooijens vind zijn taken als prins goed te combineren met zijn werk. "We starten het overleg in september om na te denken over de elfde-van-de-elfde en vanaf drie à vier weken voor carnaval wordt het echt druk met evenementen." Die beginnen met de altijd goed bezochte Mauwavonden. Natuurlijk is een uiterst belangrijk ogenblik het traditionele en absoluut noodzakelijke bierproeven, want wordt het gerstenat niet goedgekeurd dan ziet het er somber uit voor carnaval. De tapperij wisselt jaarlijks van plaats en dit jaar is het vóórproeven in de residentie van Leurse Leut 'bij Roeloffs' oftewel Hof van Holland.

Dekkencarrière

Op zaterdag start, net voor de kinderoptocht arriveert, het echte carnaval op de Leur onder het motto 'We geve de Toon Aon.' Dan vindt ook de sleuteloverdracht plaats. In de Grote Optocht op zondag staat Nooijens op de prinsenwagen waarbij hij 'dekkencarrière' heeft gemaakt. "Ik heb tien jaar op het lage dek gestaan, de laatste vijf jaar op het hoge dek in de tweede rij en dit jaar mag ik op de eerste plek. Nu nog hopen op goed weer en veul volluk!"

Prijsuitreiking

Dit jaar voor het eerst een gezamenlijk prijsuitreiking van de twee prinsen? "We deden in Leur altijd een beetje een tweede prijsuitreiking als die in Etten was. Ik denk dat je als carnavalsvereniging traditioneel bent maar dat je óók verandering moet toestaan en daar waren we volgens mij wel aan toe. We moeten samen het carnaval leuk maken èn de traditie behouden en dat kunnen we door beide prinsen en hun gevolg op één plaats bij elkaar te brengen voor de prijsuitreiking.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>