Wildgroei aan reclameborden in stadshart aan banden
Voor het neerzetten van reclamepanelen gelden nieuwe regels.
Voor het neerzetten van reclamepanelen gelden nieuwe regels. (Foto: Jack Konings)

Wildgroei aan reclameborden in stadshart aan banden

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur pakt de wildgroei aan van de plaatsing van reclameborden en andere losse objecten in winkelgebieden. "We zien steeds meer borden. Dat is niet de bedoeling. Vaak staan ze ook nog op de speciale goot waarmee slechtzienden en blinden hun weg vinden met een speciale geleidestok. Dat is echt hinderlijk", legt wethouder Frank Vrolijk uit.


Het gemeentebestuur heeft daarom nieuwe regels opgesteld voor het neerzetten van uitstallingen en borden. Ondernemers mogen nog maar één reclamepaneel buitenzetten tegen de gevel. Verder mag het bord niet breder zijn dan de gevel en mag het object alleen buitenstaan tijdens de openingsuren van de zaak. De minimale doorgang voor voetgangers bedraagt minimaal anderhalve meter. Voor hulpdiensten geldt een doorgang van minimaal vier meter.

Geen vergunning meer nodig
Tegelijkertijd vereenvoudigt de gemeente het neerzetten van uitstallingen. Bedrijven hoeven geen vergunning meer aan te vragen voor de opstelling. "Daarvoor dienen zij wel onze regels op te volgen", benadrukt Vrolijk. Als een ondernemer toch een groter object wilt neerzetten, dient daarvoor alsnog toestemming te worden gevraagd. De gemeente geeft zo'n vergunning alleen nog af in uitzonderlijke situaties.

Het nieuwe beleid geldt in het centrumgebied, het Van Bergenplein en Kerkwerve. De eerste drie maanden start een proefperiode. Op deze manier kunnen winkeliers en horeca-ondernemers wennen aan de nieuwe situatie.

Aanpak verrommeling

Wethouder Vrolijk hoopt met deze maatregel de verrommeling in het straatbeeld aan te pakken. Op dit moment staan borden en andere objecten dwars door elkaar heen. Bezoekers moeten echt moeite doen om alle uitstallingen te ontwijken. Dat is bijvoorbeeld extra lastig als je een in rolstoel zit of een rollator of kinderwagen voortduwt. Daarnaast dienen agenten, ambulancebroeders en brandweerlieden adressen gemakkelijk te kunnen bereiken. In de praktijk komt het nu voor dat hulpverleners objecten opzij moeten duwen om toegang te krijgen tot een noodsituatie. Dat zijn situaties waarvoor je geen tijd hebt als elke seconde telt, bijvoorbeeld voor een oproep voor reanimatie.

Bankjes en bloembakken

Ondernemers mogen ook nog steeds bankjes en bloembakken buitenzetten Ook daarvoor gelden regels. Bankjes dienen parallel aan de gevel te staan. Ook versieringsobjecten, zoals windlichten en lantaarns zijn nog steeds toegestaan. Een reclamebord mag maximaal anderhalve meter hoog zijn. Voor overige uitstallingen geldt een maximale hoogte van twee meter. "We delen de eerste drie maanden nog geen boetes uit, maar daarna gaan we wel handhaven", kondigt Vrolijk aan.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES