Afbeelding
Foto: Peter Houtepen

Dubbele bank op hoek Raadhuisplein krijgt regenboogkleuren

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur laat de dubbele bank op de hoek van het Raadhuisplein, tegenover de HEMA, schilderen in de kleuren van de regenboog.

Tijdens de behandeling van de begroting pleitte de fractie van de PvdA voor de aanleg van een regenboogzebrapad om zo te laten zien dat iedereen erbij hoort in Etten-Leur. Niet alleen als gebaar naar de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer (LHBTIQ)-gemeenschap, maar ook als statement.

Voorschrift

"Ik heb in de raad al gezegd dat ik er geen voorstander van ben om zebrapaden met allerlei kleuren te gaan voorzien", vertelt wethouder Kees van Aert. "Het voorschrift van een zebrapad is ook dat het witte strepen zijn op een egale ondergrond. Het maakt niet uit welke kleur, maar een egale ondergrond."

Daarnaast heeft een regenboogzebrapad juridisch gezien geen status. Een voetganger heeft geen voorrang op een regenboog die op de weg is geschilderd. Buurgemeente Halderberge heeft er onlangs voor gekozen om tussen de witte strepen van een zebrapad een regenboog te schilderen. Volgens de gemeente Etten-Leur geeft dit een rommelig wegbeeld. "Bovendien is het voor de weggebruiker niet gelijk duidelijk wat er van hem of haar verwacht wordt." 

Veel mensen

Vanwege de verkeersveiligheid wil de gemeente daarom niet de zebrapaden aanpakken, maar wel een ander signaal afgeven aan de LHBTIQ-gemeenschap. Van Aert: "Daarom hebben we ervoor gekozen de twee bankjes op het Raadhuisplein bij de HEMA, bij de toegang naar het Winkelhart, in de regenboogkleuren te schilderen. Het is een plek waar heel veel mensen komen, vlakbij het Stadskantoor. Het lijkt ons een heel mooie locatie, waar bovendien de verkeersveiligheid niet in het geding is."

Op donderdag 5 maart wordt de regenboogbank onthuld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief