Genieten van Brabantse Liedjes in een speciaal jasje
Theo Wouters met de CD hoes en op de piano zijn zilveren 'hoeders' bokaal. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Theo Wouters met de CD hoes en op de piano zijn zilveren 'hoeders' bokaal. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Genieten van Brabantse Liedjes in een speciaal jasje

ETTEN-LEUR – De Brabantse Hoeders, bewakers van kunst, cultuur en natuur, presenteren op 8 maart aanstaande in Nieuwe Nobelaer de 'Brabant Suite,' een concert van 7 composities met Brabantse liedjes in een speciaal jasje. Het eerste exemplaar van de gelijknamige cd zal overhandigd worden aan burgemeester Miranda de Vries. Muziekminnaars worden van harte uitgenodigd voor dit gratis evenement.


Muziekcoryfee Theo Wouters is één van de hoeders van Brabant, een club van cultuurliefhebbers die elk jaar drie Brabanders uitnodigt zich bij hen aan te sluiten. De oorsprong ligt zo'n tien jaar geleden toen het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant de vraag bij de Brabantse gemeenten weglegde, om mensen voor te dragen die zich inzetten voor kunst, cultuur en natuur in hun gemeente. "Ieder jaar 3 erbij dus de club van hoeders bestaat nu uit 30 personen. Ik was de negende" vertelt Wouters "en iedere hoeder die benoemd is krijgt een zilveren bokaal."

Project

Wouters is bekend in Etten-Leur en vér daarbuiten. Hij sloot zich, toen hij in Etten-Leur kwam wonen, aan bij de illustere Dsjokkies, was oprichter van de Tee Wee Big Band, speelde bij theaterorkest Hoedadso, schreef alle muziek en was muzikaal leider van MaxMini en gewaardeerd lid van muziekensemble Pallieter. Het is maar een greep uit zijn muzikale leven. Als Brabantse Hoeder heeft hij al een aantal projecten begeleid. "De club van hoeders organiseert ieder jaar een project, Brabant breed. Zo hadden we bijvoorbeeld Jacques Brel op z'n Brabants. Liedjes van Brel zoals 'ne me quitte pas' werden dan in een Brabants jasje gestoken. Maar ook het project 'de Zandpaden' of een onderwerp rond kerken."

Componisten

Het idee voor het huidige project, waarover Wouters de leiding heeft, zoemde al enige tijd rond. "Ik stelde een paar jaar geleden een compositiewedstrijd voor componisten uit Brabant voor en uiteindelijk is het ervan gekomen." De opdracht voor de componisten was om de motieven van drie Brabantse liedjes te verwerken in hun compositie. "Die liedjes zijn Hertog Jan, Het leven is goed in 't Brabantse land en Brabant, van Guus Meeuwis. We hebben die vraag Brabant breed via publiciteit uitgezet en daarop hebben tien componisten gereageerd."

CD

Zeven componisten hebben uiteindelijk daadwerkelijk hun medewerking verleend. Aan de wedstrijd zijn twee prijzen van duizend euro verbonden. Eén voor kleine ensembles en één voor grote orkesten. Op de cd, die de naam 'Brabant Suite' meekreeg, zijn deze composities te horen. Het eerste nummer is een carillon (componist Fons Mommers), het tweede een harmonie orkest (Arlette Zwaans), vervolgens een strijkkwartet (Berrie Kolmans), het octet van Etten-Leurs Pieter van Dijck, een pianotrio (Jo Spork), een blaaskwintet (Judith van Boven) en de Big Band (Frans Rinsma).

Optredens

Op 8 maart zijn bezoekers vanaf 15.00 uur van harte welkom voor dit gratis evenement in de evenementenhal van Nieuwe Nobelaer. En vanaf 15.30 uur kunnen zij gaan genieten van optredens van de Prinses Juliana Harmonie uit Moergestel, het octet van Pieter van Dijck, het strijkkwartet van Berrie Kolmans en de Nieuwe Veste Big Band uit Breda. Als plaatsvervanger voor een live optreden met carillon wordt een filmpje getoond waarin te zien is hoe Michel Gottmer in de Van Gogh kerk het carillon virtuoos bespeelt.

Gratis

De middag wordt gepresenteerd door Brabantse Hoeder Ton Biemans. Na afloop van de optredens zal de eerste cd uitgereikt worden aan burgemeester Miranda de Vries waarna zij de componisten ook een exemplaar zal overhandigen. Overigens krijgen ook alle bezoekers deze cd gratis.

Gezellig

"Het is een afwisselend, mooi concert" vindt Wouters. De muzikale competitie is om 16.30 uur afgelopen maar er kan nog nagebabbeld worden. De Nieuwe Veste Big Band zorgt voor gezellige muziek."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>