Afbeelding

Centrale eindexamens gaan niet door; leerlingen krijgen wél een volwaardig diploma

Door: Remko Vermunt Algemeen

ETTEN-LEUR - De centrale eindexamens voor het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. Dat heeft minister Arie Slob dinsdagochtend bekendgemaakt na overleg met de onderwijsbond.

"Ik besef goed dat dit een hele onzeker tijd is, vanwege de coronacrisis en de onzekerheid of je nog wel een diploma kan krijgen", stelde Arie Slob. "Zeer begrijpelijk is de vraag: wat betekent dit voor mij als eindexamenleerling? En datzelfde gevoel heerst ook bij leerkrachten. Laat ik dit voorop zetten: Wij doen er alles aan, om ervoor te zorgen dat jullie een volwaardig diploma kunnen behalen."

Daarom is nu besloten om het centraal examen voor vmbo, havo, vwo en gymnasium niet door te laten gaan. Eindexamenleerlingen krijgen wél een volwaardig diploma om de overstap te kunnen maken naar het hoger onderwijs. De eindcijfers worden berekend op basis van de resultaten van de schoolexamens die op dit moment bezig zijn. "Door het centraal examen te schrappen, komt er voor de scholen en leerkrachten meer ruimte en tijd vrij om de schoolexamens af te nemen. Dit biedt scholen de mogelijkheid om schoolexamens af te nemen op afstand en voor de examens waarbij je wel bij elkaar moet komen, biedt dit de ruimte om die examens wat verder vooruit te schuiven in de tijd."

Leerlingen die zakken krijgen wel gewoon de mogelijkheid om kansen in beroep te gaan en ze krijgen de mogelijkheid tot herkansingen. "Alle eindexamenleerlingen kunnen aan het werk blijven met het afronden van de schoolexamens en voor vmbo-leerlingen komen goede overgangsregelingen naar het mbo. Dit zijn ingrijpende maatregelen genomen in onzekere tijden van een crisis. Maar het doel is dat leerlingen zo goed mogelijk begeleid worden naar het hoger onderwijs."

De centrale eindexamens zouden op 7 mei beginnen voor havo en vwo en op 30 maart al voor het praktijkonderwijs. Gisteren deden de grote onderwijsbonden en de Voortgezet Onderwijs Raad al een dringende oproep aan het kabinet om de eindexamens te schrappen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief