Ruud de Wit: 'We moeten veel improviseren'.
Ruud de Wit: 'We moeten veel improviseren'. Foto: Desiree Cooremans

Uitvaartbranche moet creatief zijn in coronacrisis: 'Livestream biedt uitkomst'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – Een uitvaart met maximaal dertig mensen, geen troostende knuffel meer en een verbod op het schudden van handen. Dit zijn beperkingen die gelden voor begrafenissen en crematies. Het Rijk legde deze maatregelen op om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het is voor uitvaartbegeleiders dan ook een hele uitdaging om rouwende families in deze tijd bij te staan. "Het is extra verdrietig omdat je elkaar bij een afscheid graag wilt troosten", vertelt Ruud de Wit van uitvaartondernemer Jan de Wit & Zn. "We doen zoveel mogelijk ons best om nabestaanden te helpen om er toch een mooie plechtigheid van te maken."

Persoonlijk contact

Op het moment dat iemand is overleden, komt de uitvaartverzorger langs. Dit bezoek wordt zoveel mogelijk beperkt met één of uiterlijk twee personen. Het meeste contact volgt daarna via telefoon, Skype of mail. "In de uitvaartbranche vinden we persoonlijk contact enorm belangrijk. We moeten er echter rekening mee houden dat ook wij een doorgeefluik voor het coronavirus kunnen zijn", vertelt De Wit, "we moeten veel improviseren."

Nieuwe inperkingen

Persoonlijk afscheid nemen van een opgebaarde overledene is nog steeds mogelijk. "Dat kan met maximaal zes mensen tegelijk. We beperken het uitvaartpersoneel ook, zodat er steeds zes personen tegelijk naar binnen mogen", legt De Wit uit. Vooral bij een uitvaartplechtigheid is het puzzelen. De Wit maakte mee dat het aantal toegestane bezoekers steeds verder werd ingeperkt: "Eerst waren het er honderd en toen maximaal dertig. Dat moet je steeds communiceren. De familie vroeg zich af of ze nog wel een uitvaart wilde houden, maar zette uiteindelijk toch door. Later vertelden ze dat ze het toch een hele mooie plechtigheid vonden."

Livestream biedt uitkomst

Naasten mogen bij de uitvaartdienst maximaal dertig personen uitnodigen. Dat is inclusief twee personeelsleden van de uitvaartverzorger. In de aula zitten alle genodigden op anderhalve meter van elkaar. Voor wie niet aanwezig kan zijn, biedt een livestream uitkomst. "Dat is inmiddels meer regelmaat dan uitzondering. Het is fijn dat mensen op deze manier toch de dienst kunnen volgen", vindt De Wit.

Uitvaartspreker

Hij merkt dat veruit de meeste families begrip hebben voor de regels. De maatregelen nodigen ook uit voor creativiteit. Steeds meer crematies en begrafenissen gaan vergezeld van een uitvaartspreker. Die vertelt een persoonlijk verhaal over de overledene. Door alle restricties is dat een stuk moeilijker. Bij één uitvaart koos de familie er daarom voor om een wandeling te maken in het bos met de uitvaartspreker. Op deze manier ervoeren zij toch een bijzonder afscheid en kon het verhaal worden verteld.

Condoleren met hand op hart

Na afloop mogen er geen handen worden geschud op de condoleance. Toch kun je ook dan iemand condoleren. "We zien dat dit op verschillende manieren gebeurd, bijvoorbeeld met de hand op het hart. Het is nu ook intenser, omdat je elkaar op zo'n moment juist aankijkt", legt De Wit uit. Sommige families kiezen ervoor op een later moment alsnog een grote herdenking te houden. Dat is alleen moeilijk te plannen, omdat het onvoorspelbaar is hoelang de coronacrisis uiteindelijk duurt.

De Wit is blij dat het ondanks alle beperkingen nog steeds mogelijk is om uitvaarten te houden. "In landen om ons heen mag helemaal geen afscheid meer worden genomen. Dat is heel pijnlijk, gelukkig is dat nu nog niet aan de orde", besluit hij.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief