7500 koperblazers gezocht om signaal Taptoe te laten klinken op 4 mei tijdens Dodenherdenking

ETTEN-LEUR - Hoe mooi zou het zijn als 7500 trompettisten, of andere koperspelers, op de avond van Dodenherdenking (4 mei) om 19.58 uur in Nederland het signaal Taptoe laten klinken?


Vanwege de beperkende maatregelen rondom het coronavirus kunnen de lokale plechtigheden rond Dodenherdenking dit jaar niet doorgaan. In Etten-Leur hebben koor De Kerkzwervers en de Oranjestichting Etten-Leur de organisatie opgepakt voor een lokale uitvoering. "Omdat de principes zo eenvoudig zijn, ontstond het idee om dit breder uit te gaan rollen", aldus voorzitter Bastiaan Anink van de Oranjestichting.

Verspreid

Het idee is om verspreid over heel Nederland vanuit ramen, tuinen en torens de traditionele oproep te laten klinken voorafgaand aan de twee minuten stilte. "Om die stilte te markeren roepen we koperblazers op om om 19.58 uur het signaal Taptoe te laten horen", vervolgt Anink. "Na de twee minuten stilte kan aansluitend het Wilhelmus gespeeld worden. Op deze manier hopen we een waardig alternatief voor de lokale bijeenkomsten te organiseren."

Hogere punten

Deelnemers worden gevraagd te spelen vanuit een veilige locatie waarbij ze de geldende aanwijzingen rondom corona in acht houden. Niemand hoeft vooraf te weten waar de muzikanten zich bevinden. "Zo voorkomen we dat mensen naar een plek komen om te gaan luisteren en er zodoende toch een risico ontstaat. Natuurlijk kunnen lokaal afspraken gemaakt worden om vanuit hogere punten, zoals balkons, kerktorens en daken te gaan spelen", besluit Anink.

De Oranjestichting Etten-Leur zet in op een aantal van 7500 koperspelers. Dat aantal is gekozen als referentie aan 75 jaar bevrijding. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES