Het voltallig bestuur van STEP. FOTO NICO KORSTEN
Het voltallig bestuur van STEP. FOTO NICO KORSTEN

Stichting Etten-Leur Promotie (STEP) gaat na 50 jaar in slaapstand

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - De afgelopen 50 jaar vonden er in Etten-Leur heel veel onvergetelijke en succesvolle activiteiten plaats waarin de mannen van STEP (Stichting Etten-Leur Promotie) een initiërende, stimulerende en organiserende rol speelden.

We denken onder andere aan Carnaval, Kunst en Curiosa, Jazzel, Koeschijten, Vrijmarkt, Pop-inn, Cumel, Stepraces, Tuin en idee, Mami, Amilto, Sterren stralen, Kerstmarkt Zilveren Moeierboom en nog veel meer. In september komt er op een bijzonder wijze een einde aan het huidige STEP. In een aantal artikelen blikken we tot september terug op de betekenis van deze bij leven al legendarische Stichting die zo veel voor Etten-Leur betekende.

Klein provinciedorpje

In de jaren 60-70 van de vorige eeuw was Etten-Leur een klein provinciedorpje, waar voor de jeugd niet zo heel veel te doen was. Aan de Hoevenseweg, tegenover waar LTS 'Don Bosco stond, bevond zich de 'Tienerhoeve', een oude boerderij wat toen de ontmoetingsplek voor de jeugd vanaf 16 jaar was. Broeder Alexius was er de stimulerende kracht. De jeugd uit Etten-Leur, maar ook uit omringende plaatsen, vonden er hun vertier, gezelligheid , biertje, lievelingsmuziek en vrienden. In de naastgelegen schuur waren de verkenners van de Lambertusgroep thuis.

Hoe het begon…

Een van de leiders van de verkenners was Lauran Mol, hij vergeet nooit dat hij, als negentienjarige, op een zaterdagmiddag, het was 3 augustus 1969 de naastgelegen Tienerhoeve binnenstapte om even een pilsje te gaan pakken. Binnen trof hij Toon van Dorst en Bas Nieuwesteeg, die hij oppervlakkig uit het Etten'-Leurse kende. Onder het genot van meerdere pinten zaten ze te brainstormen om in Etten-Leur 'iets' voor de jeugd te gaan organiseren. Dat 'iets' zou een muziekfestival tijdens de komende 'Amilto '(sinds 1961: Algemene Middenstands, Industrie- en Landbouwtentoonstelling) moeten worden.

Party à Gogo

De drie mannen waren erg daadkrachtig en binnen een week waren ze er in geslaagd om een geschikte ruimte dicht bij de veehallen gehuurd te hebben: een grote hal van de Kikkerop limonadefabriek van de Firma van Haperen. Een podium was eveneens snel georganiseerd evenals een programma met bands (o.a. 'Solid') uit de regio. Onder de naam 'Party à Gogo' zou het eerste popfestival in Etten-Leur plaats vinden. De heren organisatoren waren voortvarend te werk gegaan en hadden een grote hoeveelheid bier besteld bij een groothandel in Breda, die een vrachtwagen bier op vrijdag voor het festival bij de toenmalige poptempel afleverde. Hoe groot was echter de verrassing toen op zaterdag de eigenaar van Kikkerop, Cees van Haperen sr. De hal binnenkwam en btieste: "Dat bier eruit en het mijne (Breda Bier) er in." Het eerste popfestival van zaterdag t/m woensdag trok al ruim duizend bezoekers. De toon was letterlijk gezet!

Popmarkt wordt Pop-inn

Vanwege het enorme succes in 1970 werd besloten om verder te gaan op de ingeslagen weg.In 1970 traden Jack Wouters en Hans Cormeaux toe bij het bestuur van Party a GoGo. In 1971 en 1972 werd de naam van het festival veranderd in Popmarkt. Bekende bands die in de loop der jaren optraden waren o.a. Convicted, Normsteel, Solid, the New Sharks en de landelijk bekende band Brainbox. Inmiddels hadden via een eenvoudige sollicitatieprocedure een aantal mensen hun toetrede tot de organisatie gedaan: Eric Wullems, Peter Donkers, Gerie Visser, Kees Daen en Johan Wouters. Tot 1977 gingen de mannen onder de naam ':Popmarkt' door, de activiteiten vonden echter wel plaats in een tent die op de Markt stond. 'Popmarkt' draaide nog steeds onder de vlag van het 'Jongerencontact' in Etten-Leur, waaronder ook Jeugdland, Tienerhoeve en Max Mini vielen. In 1977 werd het financieel overzicht openbaar en werd ook duidelijk wat de opbrengsten van de 'Popmarkt'altijd waren. Dit ontstak het licht bij de mannen van de organisatie: "Dit kunnen wij ook!" Vanaf dat moment in 1977 ging de organisatie van Pop-inn verder onder de vlag van een nieuwe stichting 'STEP".

Stichting Etten-Leur Promotion

Vanaf 1977 draaide STEP met een eigen bestuur, zelfs met een eigen kantoor boven de Biekorf. Het bestuur bestond intussen uit Bas Nieuwesteeg, Antoon van Dorst, Jack Wouters, Hans Cormeaux, Lauran Mol, Johan Wouters, Peter Donkers en Eric Wullems. In 1980 ontstond een afsplitsing in de stichting Sabel. De leden hiervan hebben zich een tiental jaren toegelegd op de organisatie van pop-Inn '80 t/m Pop-Inn '89. In de loop der jaren verlieten Kees Damen en Hans Cormeaux de besturen. Later ook Jack Wouters, Jan Bastiaansen was inmiddels tot het bestuur toegetreden. De kritische lezer zal inmiddels begrepen hebben dat het uiteindelijk en nog steeds functionerende bestuur van STEP bestaat uit: Bas Nieuwesteeg, Anton van Dorst, Lauran Mol, Eric Wullems, Peter Donkers en Jan Bastiaansen. Eric Wullems vat de kern van de langdurige samenwerking als volgt samen: "We zijn altijd met zessen blijven plakken, vriendschap, muziek en bier speelden hierbij een niet te verwaarlozen rol!"

Vlnr: Lauran Mol, Antoon van Dorst en Bas Nieuwesteeg, samen het toenmalig Popinn-bestuur. FOTO ARCHIEF STEP


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief