Directeur Hilda Vliegenthart van de Nieuwe Nobelaer ontvangt bloemen van wethouder Ger de Weert.
Directeur Hilda Vliegenthart van de Nieuwe Nobelaer ontvangt bloemen van wethouder Ger de Weert. Foto: Monique Jansen

Bouw nieuw theatercomplex Etten-Leur gaat snel van start

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – Bouwbedrijf Vrolijk uit Moerdijk gaat het nieuwe theater in Etten-Leur bouwen. Dat heeft de gemeente donderdag bekend gemaakt. "Meerdere bedrijven schreven in op de aanbesteding. De gunning ging naar een aannemer uit West-Brabant. Daar zijn we erg blij mee", vertelt wethouder Ger de Weert.

Daarmee zit de aanbestedingsprocedure erop. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe pand van cultuurcentrum de Nieuwe Nobelaer zijn inmiddels achter de rug. Dat betekent dat Bouwbedrijf Vrolijk snel aan de slag kan. Wethouder De Weert is tevreden. De bouw kan binnen het beschikbare budget worden gerealiseerd.

Tweede aanbesteding

Het is de tweede aanbesteding voor het nieuwe theater. Een eerdere procedure liep uit op een rechtszaak. Aannemersgroep Van Wijnen NV meende recht te hebben op de miljoenenorder, hoewel het bedrijf de klus niet kon klaren binnen het beschikbaar gestelde budget.

Van Wijnen vroeg de rechtbank de gemeente een boete van één miljoen euro op te leggen als zij het theater niet mochten bouwen. Op verzoek van de rechter traden de partijen in overleg. Zij kwamen tot een minnelijke schikking. Daarmee kon de gemeente op zoek naar een nieuwe aannemer.

Dubbele gevoelens

Ook theaterdirecteur Hilda Vliegenthart van de Nieuwe Nobelaer reageert verheugd, maar heeft in deze tijden van coronacrisis dubbele gevoelens: "Veel mensen hebben het moeilijk, maar juist nu  biedt de cultuursector lichtpuntjes. We geven thuisblijfconcerten via streaming  en de bibliotheek gaat in aangepaste vorm weer open. Daar is veel vraag naar."

Het is volgens haar ook belangrijk om door te gaan met het realiseren van een nieuw cultuurcomplex. Een gebouw dat past bij een culturele organisatie waarin theater, het kunstencentrum en bibliotheek zijn gere-integreerd. Het opknappen van het huidige theater kost veel meer dan nieuwbouw.

Nieuwe Nobelaer in slechte staat

De huidige Nieuwe Nobelaer verkeert in slechte staat. Het gebouw is groot en verbruikt veel gas en elektriciteit. Op sommige plekken lekt het dak. De nieuwe cultuurtempel bevat ongeveer de helft van de huidige vierkante meters.

Dat is volgend Vliegenthart niet erg: "Op dit moment hebben we heel veel loze ruimtes die we niet gebruiken. De gangen zijn erg lang. Ook beschikken de grote en de kleine zaal over een eigen bar. Het is juist veel handiger en gezelliger als er straks één bar is. Dat werkt efficiënter met personeel en schoonmaak. Daarnaast bieden we veel meer ruimte voor ontmoeting."  Het nieuwe theatercomplex beschikt straks over één ingang, waardoor mensen elkaar ook tegenkomen. Een bewuste keuze. Vliegenthart: "Wie een cursus volgt, ontmoet straks ook de bibliotheek- of theaterbezoeker."

Bouw anderhalf jaar

Wethouder De Weert verwacht dat de bouw ongeveer anderhalf jaar in beslag neemt. De oplevering staat gepland voor oktober 2021. Het cultuurcentrum krijgt een duurzaam karakter. Zo sluit de gemeente het nieuwe theatercomplex niet aan op het gasnet. Het is niet zeker of de Etten-Leurse cultuurtempel opnieuw de naam 'Nieuwe Nobelaer' krijgt. "Daar praten we nog over", geven De Weert en Vliegenthart aan.

De naam 'Nieuwe Nobelaer' ontstond ongeveer tien jaar geleden toen het kunstencentrum en de bibliotheek werden toegevoegd aan het aanbod van de Nobelaer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief