Tourwinnaar Egan Bernal was vorig jaar een van de publiekstrekkers in Etten-Leur.
Tourwinnaar Egan Bernal was vorig jaar een van de publiekstrekkers in Etten-Leur. Foto: Peter Houtepen

Profwielerronde Etten-Leur definitief van de baan

Door: Monique Jansen OUD Sport

ETTEN-LEUR - De Profwielerronde Etten-Leur is alsnog afgelast. Het wielercomité dacht na over uitstel, maar acht het niet realistisch om dit jaar een nieuwe datum te prikken.

"We hebben alle mogelijkheden grondig onderzocht, maar het is uiterst onzeker of er na 1 september weer grootschalige evenementen mogen worden georganiseerd, en dan zal de anderhalve-meter-regel hoogstwaarschijnlijk nog van toepassing zijn", meldt voorzitter Ronnie Buiks. 

Door het evenementenverbod was de oorspronkelijke datum van zondag 9 augustus al niet haalbaar meer. "Die anderhalve meter samenleving vormt een te groot struikelblok om een Profronde met de kwaliteit zoals men dat van ons gewend is te organiseren. Er komen doorgaans zo'n 20.000 toeschouwers op ons evenement af en zie die langs het parcours maar eens op anderhalve meter van elkaar te houden. Nog los gezien van de toeschouwers in de cafés, de terrasjes, op de tribune en in ons VIP dorp", vertelt Buiks.

Toegankelijkheid 

"Verder is onze grote kracht de toegankelijkheid van de renners. Toeschouwers, sponsors en hun gasten kunnen bij ons altijd met de renners in gesprek, op de foto, via een meet & greet en ook op andere manieren. Ook dat is met deze anderhalve meter maatregel absoluut niet realiseerbaar."

Daarnaast was het maar de vraag of er überhaupt een geschikte datum kon worden gevonden en welke renners er beschikbaar zouden zijn om in Etten-Leur te schitteren. Buiks: "In Etten-Leur gaan we voor het hoogst haalbare, we gaan altijd voor de toppers, daar staan we om bekend en dat heeft er mede voor gezorgd dat we het grootste en mooiste wielerevenement van Nederland en omstreken in huis hebben".

Het wielerprogramma voor de rest van het jaar is op dit moment uiterst onzeker. Duidelijk is wel dat, mocht de Tour de France doorgaan, er na die Tour nog allerlei andere belangrijke wedstrijden, zoals een WK, een Giro en enkele klassiekers op de agenda zullen komen. 

Sponsoren

Buiks geeft tenslotte een compliment aan de sponsoren. Zij zegden hun steun ondanks de coronacrisis toch massaal toe. Buiks: "Daar zijn we hen zeer erkentelijk voor en het zegt iets over het vertrouwen dat men in ons heeft. We hopen dat de economie na deze crisis snel zal herstellen en dat we volgend jaar in goede gezondheid op een normale manier en met steun van al onze sponsors weer een schitterend evenement op poten kunnen zetten. Daar gaan we met zijn allen voor."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief