Burgemeester De Vries legde vroeg in de ochtend een krans.
Burgemeester De Vries legde vroeg in de ochtend een krans. Foto: Jack Konings

Zo sta je in Etten-Leur dit jaar stil bij de Dodenherdenking

Door: Monique Jansen OUD Cultuur

ETTEN-LEUR - Dit jaar is er vanwege het coronavirus geen massale Dodenherdenking in Etten-Leur. Toch heeft de Oranjestichting Etten-Leur gezorgd voor meer dan voldoende herdenkingsmogelijkheden. 

Het Etten-Leurse initiatief om in heel Nederland om 19:58 het Signaal Taptoe te laten klinken als voorbereiding op de twee minuten stilte van Dodenherdenking is aangeslagen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de oproep omarmd en beveelt het landelijk aan. Op vele plaatsen in Nederland zal het signaal te horen zijn. Zo ook in Etten-Leur. Dertig blazers staan verspreid door heel Etten-Leur om het nationaal taptoesignaal te laten klinken. 

Film

Na deze opsteker heeft Etten-Leur een andere uitdaging succesvol opgepakt. Met de motivatie "je bent pas dood als ze je naam niet meer noemen" is een initiatief gestart om dit jaar toch weer alle omgekomen inwoners bij naam te noemen. Onder de noemer van 'Op 4 mei staan we stil, …met ELkaar' worden de namen visueel in herinnering gebracht. De beelden van het Signaal Taptoe en de beelden met de namen van inwoners worden daarvoor gecombineerd in een indrukwekkende korte film die maandag 4 mei rond 20:00 voor het eerst te zien zal zijn.

Bloem neerleggen

De jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers in het Trouwkerkje gaat niet door. Wel heeft burgemeester De Vries samen met enkele organisaties een krans gelegd bij het oorlogsmonument aan het Heerma van Vossplantsoen. Deze mogelijkheid blijft maandag mogelijk. Doe dit zoveel mogelijk alleen en houd anderhalve meter afstand. 

Mensen thuis kunnen aansluiten bij de herdenking door hun vlag half stok te hangen. Dit jaar is het vlagprotocol aangepast en mogen vlaggen al vanaf zonsopgang (6.07 uur) halfstok hangen. De vlag mag zo tot zonsondergang (21.10 uur) blijven hangen. Door op deze dag uit te steken laten we met elkaar zien dat we stil staan bij hen die omkwamen en dus bij Dodenherdenking.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief