Voedselhulp Etten-Leur luidt noodklok: Donaties broodnodig
De vrijwilligers van Voedselhulp delen op vrijdag voedsel uit. Zij blijven daarbij op anderhalve meter afstand.
De vrijwilligers van Voedselhulp delen op vrijdag voedsel uit. Zij blijven daarbij op anderhalve meter afstand. (Foto: Monique Jansen)

Voedselhulp Etten-Leur luidt noodklok: Donaties broodnodig

ETTEN-LEUR – De vrijwilligers van Voedselhulp Etten-Leur luiden de noodklok. Steeds meer mensen in nood melden zich aan voor een voedselpakket, maar het aanbod aan etenswaren daalt. “Het wordt elke week moeilijker om eten bij elkaar te krijgen”, vertellen Isabella en Marie-Louise. Zij verzorgen op vrijdagmiddag in de loods van Schiefer Lighting de uitgifte van pakketten.


De dames kookten voor de coronacrisis al gezamenlijk voor minima vanuit Lekker uit Etten in Etten-Leur. Samen met Karin, Toon en Jolanda (bekend van Wijkbelang Centrum-Oost), Patricia, Yorg van de Facebookpagina Corona hulp Etten-Leur, chauffeur Frans en wijkmanager Annelieke verzorgen zij de voedselpakketten. Een deel van de vrijwilligers heeft zelf ernstige geldnood meegemaakt.

Tussen wal en schip

Voedselhulp Etten-Leur ontstond, nadat de voedselbank tijdelijk haar deuren sloot door de coronacrisis. “Wij zagen dat veel wijkbewoners tussen wal en schip vielen. Daarom gingen wij door”, geeft Isabella aan. Klanten van de voedselbank komen ook langs bij Voedselhulp voor aanvullende hulp in de vorm van verse groenten, fruit en brood. 

Ook melden zich mensen die niet in aanmerking komen van een pakket van de voedselbank, omdat ze wekelijks iets teveel overhouden om in aanmerking te komen. De vrijwilligers ziet steeds meer mensen. Ook veel ZZP’ers die geen opdrachten meer krijgen door de coronacrisis halen een pakket op.

Boodschappen fors duurder

Daarnaast wijt Isabella het toelopende aantal klanten aan de steeds duurder wordende boodschappen: “Een mandje boodschappen wat voor corona 11 euro kosten kost nu al snel 8 tot 10 euro meer. Mensen met een klein budget kunnen dit gewoon niet missen. Maar de onderste schappen in de winkel zijn gewoon vaak leeg door het hamsteren. Dan moeten uitwijken naar duren producten kan gewoon niet iedereen, ook zijn de boodschappen gemiddeld 17 procent duurder geworden.”

Aantal donaties

Helaas merken de vrijwilligers dat het aantal donaties fors is teruggelopen. Voedselhulp Etten-Leur staat vanaf woensdag niet meer op de markt op het Raadhuisplein, omdat er geen plek meer is. Daar missen zij donaties. Zij blijven wel met een tafel actief op de vrijdagochtendmarkt op het Van Bergenplein. 

“Wij hopen dat marktbezoekers onze tafel weten te vinden voor een donatie voor in de pakketten”, vertelt Isabella. Ook speelt mogelijk mee dat mensen stoppen met geven van voedsel, omdat ze dat al een keer hebben gedaan. Toch heeft Voedselhulp donaties nog steeds hard nodig.

Gezond eten

Zij kunnen vooral gezond eten goed gebruiken, zoals groenten en fruit. Voedsel kan altijd worden ingeleverd op de adressen Wielewaal 103 en Dokter Mollerstraat 28. Vlees is ook welkom, maar dit kan vanwege de houdbaarheid alleen op vrijdag tussen 13.00 en 14.30 uur worden afgeleverd in de loods aan de Sigarenmakerstraat 2. 

Voedselhulp kan ook financiële hulp gebruiken. Isabella: “Voedsel dat we te kort komen, kopen we in bij onze lokale ondernemers.” Wie mee helpen, kan contact opnemen met Voedselhulp Etten-Leur via isabellavdmooren@outlook.com of 0624268488.

Overbodig

De vrijwilligers hopen uiteindelijk dat hun werk overbodig wordt. Daarom brengen zij klanten indien nodig in contact met de hulpverlening: “Wij willen dat de mensen uit hun vervelende situatie komen en dat lukt niet alleen met een voedselpakket.” Tenslotte volgt mogelijk nog een samenwerking met de voedselbank.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>