Foto: Shutterstock

Dansschool Goetjaer eist duidelijkheid: 'Kunnen we nu 1 juni of 1 september open?'

ETTEN-LEUR – Mogen dansscholen nu wel of niet open per 1 juni? Ruud Goetjaer, eigenaar van Danscentrum Goetjaer uit Etten-Leur eist duidelijkheid over wanneer hij de danslessen weer kan hervatten.


Voor de ruim 3.000 dansscholen in Nederland. Er lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere gemeente niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eist de dansbranche duidelijkheid van het kabinet. Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten.

Ruud Goetjaer zegt het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen: "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen.”

Dansscholen zijn verenigd

Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Ruud Goetjaer veiliger dan boodschappen doen. Goetjaer is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven.” De dansondernemers overhandigden deze maand het Basisprotocol Dans aan het Rijk. Met dit protocol kan volgens de dansbranche vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan” aldus Goetjaer

Ruud Goetjaer vindt dat zowel dansen voor kinderen, volwassenen en paren snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. Als het RIVM zelfs seks in coronatijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met altijd dezelfde danspartner toch ook geen probleem opleveren. Al kunnen er minder leerlingen tegelijk les krijgen, we hebben zin om weer de dansschool in te gaan en ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES