Burgemeester De Vries maakte naast de coronacrisis ook het gezinsdrama mee. FOTO JACK KONINGS
Burgemeester De Vries maakte naast de coronacrisis ook het gezinsdrama mee. FOTO JACK KONINGS

Burgemeester De Vries blikt terug op coronacrisis: 'Een heftige en drukke tijd'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – Etten-Leur is hard getroffen door COVID-19. In totaal overleden volgens officiële cijfers 32 personen aan het uiterst besmettelijke coronavirus. Ook hakten de strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in op de lokale economie. “Het is een hele heftige en drukke tijd. We maken heel veel groot en klein leed mee”, vertelt burgemeester Miranda de Vries.

Op 11 maart ontving De Vries de eerste aankondiging van het overlijden van een Etten-Leurenaar aan COVID-19. Zij nam toen contact op met de familie om steun te betuigen: “Het ging ook om een relatief jong persoon. Dat maakte het extra zwaar.” Daarna volgde helaas nog vele overlijdens. 

Dat bracht de burgemeester voor een dilemma: “Ga je alle naasten een bericht sturen of niet? Je wilt iedereen troost bieden, maar de ziekenhuizen hadden niet de tijd om de informatie door te geven en je zit ook op de grens van privacy. Uiteindelijk past mij als burgemeester bescheidenheid. Maar als we het horen, stuur ik namens de gemeente altijd een bericht naar mensen die we vanuit ons werk kennen.”

Livestream

In haar nabije omgeving overleed zelf een goede bekende aan COVID-19. Het was niet mogelijk om de uitvaart te bezoeken. Coronaregels schrijven voor dat maximaal dertig personen een begrafenis of crematie mogen bijwonen. Een livestream bracht uitkomst. “Het is mooi dat je er op deze manier toch bij kunt zijn”, vindt De Vries. 

Op deze manier vond ook een herdenking plaats voor de slachtoffers van het gezinsdrama aan de Dasseburcht. Een 33-jarige man wordt ervan verdacht eind maart zijn twee kinderen van drie en zes, zijn 31-jarige vrouw en zijn 64-jarige moeder om het leven te hebben gebracht. Hij zit vast voor verder onderzoek. Het gezinsdrama had een enorme impact op de Etten-Leurse samenleving.

Stille tocht niet mogelijk

Door de coronaregels mocht de gemeente geen steunbijeenkomst organiseren. De Vries: “Normaal kom je dan bij elkaar in een buurthuis, maar dat was verboden. Toch wil je er ook op zo’n moment zijn voor de getroffen familie en je bewoners.” De gemeente maakte daarom een maatschappelijk werkster vrij. Iedereen die daar behoefte aan had kon met haar bellen om over het drama te praten.

Ook vond een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers plaats in het speeltuintje aan Dasseburcht. Een stille tocht was niet mogelijk. Ongeveer 25 familieleden, vrienden en buren kwamen bij elkaar om Deniz, Atakan, Gulcan en Hikmet te herdenken. Op afstand konden belangstellenden de livestream volgen via internet. “Hier is volop gebruik van gemaakt. Ook familie uit Turkije kon zo meekijken. Wat er is gebeurd is vreselijk, maar het is mooi dat dit mogelijk is. Het was een hele mooie ingetogen bijeenkomst”, blikt De Vries terug.

Boa’s geven tips

De bewoners in Etten-Leur houden zich relatief goed aan alle coronamaatregelen. De boa’s deelden relatief weinig boetes uit. Wel merkt de burgemeester dat onduidelijkheid bestaat over de snel veranderde regels: “Daarom gaan onze boa’s bij voorkeur eerst het gesprek aan. We krijgen veel meldingen binnen van zaken die wel zijn toegestaan. Zo mogen mensen op afstand buitensporten, terwijl mensen denken dat dit niet mag. Onze boa’s leggen veel uit en geven uitleg en tips. We merken dat dit wordt gewaardeerd en mensen volgen de adviezen goed op.”

Etten-Leur helpt elkaar

Burgemeester De Vries is getroffen door alle inwoners die elkaar op alle vlakken te hulp schoten. Veel mensen boden spontaan aan om boodschappen te doen of om te koken voor bewoners in thuisquarantaine. Muzikanten zorgden voor een vrolijke noot voor de ouderen in woonzorgcentra. 

Sinds de uitbraak van COVID-19 mogen zij fysiek geen bezoek meer ontvangen en niet meer naar buiten. Ook deed Etten-Leur massaal mee aan de berenjacht. Achter honderden ramen prijkten teddyberen in grote en kleine formaten. Ouders trokken er met hun kinderen in eigen buurt op uit om de beren te zoeken. Daarbij namen zij alle coronamaatregelen zorgvuldig in acht.

Met ELKaar

Een groep vrienden nam een speciaal filmpje op met de boodschap: ‘We doen het met ELKaar’ en verspreidden buttons met deze tekst. Inwoners keken de film massaal. Hoogtepunt was de aandacht voor de actie bij het SBS 6-programma Hart van Nederland. Een drone filmde beelden van gekleurd grint met het ELKaar-logo en de tekst ‘Houd Moed’ dat bestond uit Van Gogh-schilderijen in het centrum. Daarnaast pikte het Nationaal Herdenkingscomité 4 en 5 mei een oproep van het Etten-Leurs Oranjecomité op om overal in Nederland het nationaal taptoesignaal te spelen voorafgaand aan de Dodenherdenking. “Ik ben trots op deze saamhorigheid. Het enorme aantal initiatieven om elkaar te steunen is nog steeds overweldigend!” meldt De Vries.

Bijna leeg gemeentehuis

Op het gemeentehuis is het al wekenlang stil. In de publiekshal ontbreekt het aan reuring. Normaal lopen mensen in en uit. De kantoorruimtes staan er leeg en verlaten bij. Personeelsleden werken zoveel mogelijk thuis. Een kleine groep ambtenaren is wel aanwezig. Baliemedewerkers werken door op het gemeentehuis, net als schoonmakers en bodes. In de buitendienst zorgen medewerkers voor het op orde houden van de openbare ruimte. “Ook in de Wmo en de jeugdzorg gaat het werk door. Dat gaat ook met videozorg behoorlijk”, vertelt De Vries. 

Ook deelt ze een compliment uit aan medewerkers in cruciale beroepen, zoals de zorg en het onderwijs. Scholen en kinderopvang zorgden voor noodopvang voor kinderen van ouders in deze beroepen, zodat zij het land draaiende konden houden. Ook vingen zij kinderen op die in een zorgelijke thuissituatie verkeren. Dat is net zo belangrijk volgens De Vries: “Je wilt deze kinderen niet uit het oog verliezen. Structuur is voor hen heel belangrijk.”

Voorzichtige versoepeling

Inmiddels heeft de regering een aantal maatregelen voorzichtig versoepeld. Basisscholen openden hun deuren gedeeltelijk en buitensportclubs startten de lessen voor de kinderen weer op. Zwembaden, kappers, schoonheidsspecialisten en medische hulpverleners, zoals osteopaten en masseurs openden de deuren weer. 

Vanaf 1 juni mogen ook horeca, musea en bioscopen open, dit wel met veel minder gasten dan voor de coronacrisis. Bij de gemeente komen veel vragen binnen over deze wijzigingen. “We krijgen met veel uitzoekwerk te maken. Regels blijken soms lastig te interpreteren. Zo mochten sportscholen niet open, maar wel fysiotherapeuten met fitnessapparatuur om te revalideren. Dat is soms lastig uit te leggen, maar we volgen de landelijke regels”, vertelt De Vries.

Online vergaderen

De coronacrisis zorgde voor een enorme digitaliseringsslag. Bijna alle vergaderingen vinden online plaats en medewerkers overleggen via Microsoftprogramma Teams. Files verdwenen en de luchtkwaliteit verbeterde landelijk aanzienlijk. Burgemeester De Vries hoopt dat we dit vast kunnen houden: “Voorheen moest ik regelmatig naar Den Haag om te vergaderen, maar dat werkt ook prima via videobellen. Laten we dat zoveel mogelijk vasthouden voor de toekomst. Dat is ook goed voor het milieu, omdat we minder CO2 produceren.” 

De Vries beseft dat veel ondernemers klem zitten door de coronacrisis. Zij kunnen gebruik maken van overheidsmaatregelen, maar dat is vaak niet voldoende. Toch blijft De Vries optimistisch. Zij heeft goede hoop dat er snel een vaccin is en besluit: “Het zou mooi zijn als we weer terug kunnen naar gewoon.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief