Besturen zit gedecoreerde Hans Kilsdonk in het bloed. FOTO PETER VAN TRIJEN
Besturen zit gedecoreerde Hans Kilsdonk in het bloed. FOTO PETER VAN TRIJEN (Foto: Peter van Trijen)

Gedecoreerde Hans Kilsdonk heeft passie voor scouting

ETTEN-LEUR – Op vrijdag 24 april werd Hans Kilsdonk gebeld door burgemeester Miranda de Vries. Zij meldde hem dat hij gedecoreerd werd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op dezelfde dag ontving hij de daarbij horende oorkonde en bloemen. De officiële handeling, namelijk het opspelden van het Lintje, zal vanwege de coronacrisis mogelijk in het najaar plaatsvinden.


De burgemeester sprak haar waardering uit over de wijze waarop Hans op velerlei terreinen actief is. Over zijn betrokkenheid bij allerlei verenigingen, over zijn dubbel- en interim functies die hij vervult. Maar vooral vanwege zijn gedrevenheid waarmee hij de dingen doet en weet te combineren.

Arbeidzaam leven

De 57-jarige Hans Kilsdonk komt uit een gezin met 8 kinderen. “Ik wilde heel graag in militaire dienst om daar een opleiding te volgen, maar mijn vader vond dat ons gezin voldoende had bijgedragen aan de militaire dienst. Vandaar dat ik op mijn 16e ging werken bij het voormalige Byron Jackson, tegenwoordig Flowserve. Naast het werk kreeg je daar ook een technische opleiding. Afgelopen jaar werkte ik daar 40 jaar”, vat Hans zijn arbeidzaam leven samen. 

“Door fysieke problemen ging het productieve werk wat moeilijker. Maar ik heb me daardoor wel meer op het werk van Ondernemingsraad, Groep-o.r. en Europese- o.r. kunnen toeleggen. Met name de bijdrage die ik lever bij het Sociaal Fonds van ons bedrijf, wordt sterk gewaardeerd”, vervolgt hij. Het Sociaal Fonds biedt ondersteuning aan alle mensen van Flowserve die voor hoge sociale uitgaven komen te staan. Het Fonds schiet dan te hulp.

Scouting

Zodra Hans de kans krijgt om het over de scouting te praten, gaat hij er eens echt voor zitten. “Het verschil tussen de scouting en allerlei sporten zit hem vooral in de diversiteit en de avontuurlijke kant bij de scouting. Bij een sport ontwikkel je een bepaalde techniek om zo goed mogelijk te scoren. Bij de scouting , waar ik inmiddels meer dan 40 jaar in de leiding zit, is de diversiteit van de activiteiten groter”, duidt hij de verschillen. 

“Daarnaast waren sporten als voetbal of hockey in het verleden duurder dan scouting of het spelen bij de harmonie. Dat zorgde ook voor de keuzes die er gemaakt konden worden. Het mooie bij de scouting is ook de methodiek die gebruikt wordt om kinderen sturing te geven om zelfstandiger te worden. Naast de voorkeur voor een uniform is de saamhorigheid een ander belangrijk kenmerk van de vereniging”, vertelt Hans enthousiast. Hij is al vrijwilliger vanaf 1978, penningmeester vanaf 2004 en momenteel voorzitter van Scouting Tarcisius. En lid van de Regioraad en Stichting Scouting Etten-Leur, het overkoepelende orgaan van de drie scoutinggroepen in Etten-Leur.

Politiek

Omdat besturen hem in het bloed zit – ‘Ik heb dezelfde genen als mijn vader’ - , is hij ook op politiek gebied jaren actief geweest. “Vanaf 2009 tot 2018 ben ik vrijwilliger, penningmeester, voorzitter en burgerraadslid voor de lokale politieke partij ONS Etten-Leur geweest. Omdat mijn echtgenote José in die tijd raadslid was en ook bij allerlei andere verenigingen actief was, vonden we het na 2 raadsperiodes voldoende”.

Verrast

Al die activiteiten bleven binnen het Etten-Leurse natuurlijk niet onopgemerkt. Bij de vraag of Hans echt verrast was, klinkt er een enthousiast lachje. “José, mijn echtgenote, had me donderdags aangegeven welke kleding ik voor het weekeinde moest bewaren. Omdat ze dat nog nooit gedaan had, en ik in het verleden bij een aantal voordrachten van onderscheidingen betrokken ben geweest, wist ik eigenlijk wel hoe laat het was. Maar ik ben blij en voel me vereerd met dit lintje. Het geeft me energie om de dingen die ik graag doe ook te blijven doen”, besluit de tevreden gedecoreerde Hans Kilsdonk.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES