De restafvalbak mag alleen met gesloten klep worden aangeboden. FOTO JACK KONINGS
De restafvalbak mag alleen met gesloten klep worden aangeboden. FOTO JACK KONINGS

Sloten op containers tegen afvaldump blijkt erg duur

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur gaat de restafvalcontainers niet afsluiten met kantelsloten. D66 en VVD hadden hier om gevraagd. Deze partijen zagen in de sloten de oplossing om te voorkomen dat onverlaten hun restafval in andermans container stoppen. Dat levert problemen op omdat kliko's alleen worden geledigd wanneer ze niet overvol zitten. De klep moet dan ook netjes dicht zitten. 

Het gebruik van kantelsloten blijkt nogal een dure aangelegenheid. Als de gemeente overgaat tot aanschaf en plaatsing van deze sloten, dan vergt dit een investering van 1,6 miljoen euro. Zo'n slot kost minimaal 99 euro per stuk. Het gemeentebestuur heeft deze oplossing wel overwogen, maar ziet dit niet als haalbaar. Daarnaast speelt het probleem op een beperkt aantal plaatsen. Het college van burgemeester en wethouders ziet meer in communicatie om dit ongewenste gedrag te beperken.

Ongewenste neveneffecten

Bewoners klaagden een paar weken geleden massaal, nadat hun container niet was leeggemaakt. Zij troffen hun kliko aan met juist nog meer afval. Sinds 1 april legen vuilnisophalers alleen nog containers die niet overvol zitten. In totaal mogen bewoners hun restafvalkliko dertien keer per jaar aanbieden. Deze maatregel stimuleert burgers om hun afval beter te scheiden. 

Dat zorgt nu ook voor neveneffecten, doordat onverlaten hun vuilnis in andermans bakken deponeren. Raadsleden Ron Dujardin van D66 en Edgar de Jager van VVD vinden het niet kunnen dat goedwillende bewoners met een volle container blijven zitten. Zij vroegen om maatregelen en stelden de kantelsloten voor.

Kliko in ochtend aanbieden

Het gemeentebestuur adviseert bewoners om hun container niet te vroeg aan straat te zetten. In principe mag de kliko 's avonds buiten worden gezet, maar dat maakt de kans op afvaldumping groter. Die kans is aanzienlijk minder als de kliko kort voor 07.30 uur aan straat staat. Ook is de gemeente coulant naar mensen die erachter komen dat andere personen afval in hun container hebben gestopt. 

Slachtoffers van illegale dumping kunnen melding maken op het telefoonnummer 0800-3336699. Deze berichten komen bij de afdeling handhaving binnen. Als bij afhandeling van de melding blijkt dat er inderdaad sprake is van afvallozing, dan kan de gemeente besluiten de container alsnog leeg te maken.

Klep-dicht-beleid

Het klep-dicht-beleid is niet nieuw. Wel is het verschil dat bewoners tot 2020 de restafvalbak één keer in de twee weken konden aanbieden en lag het ledigingstarief ook lager. Daarnaast blijkt nu dat de vorige inzamelaar het klep-dicht-beleid niet strikt uitvoerde. Dat doet de nieuwe vuilnisophaler Afvalservice Breda wel. 

Het probleem speelde voor het eerst in januari. Op verzoek van de gemeente ging Afvalservice tijdelijk soepeler om met deze regel. In april liep dit wenbeleid af en wordt een container alleen nog geleegd met de klep dicht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief