Beschikken boa's binnenkort over een wapenstok?

Beschikken boa's binnenkort over een wapenstok?

ETTEN-LEUR - Er komt een nieuwe regeling voor de uitrusting met geweldsmiddelen van handhavende boa's. Dat meldt de Nederlandse Boa Bond. 


De korte wapenstok komt met de nieuwe regeling het eerst in aanmerking voor ruimhartige toekenning. Met betrekking tot pepperspray is nader onderzoek nodig. Daarnaast kunnen, net als nu, met de huidige criteria alle geweldsmiddelen die de politie tot haar beschikking heeft, ook aan boa’s worden toegekend. Na onderzoek kan dat ook voor de taser gelden.

Criterium

Op dit moment geldt het zogeheten noodzaakscriterium, wat betekent dat er sprake moet zijn van voortdurend en blijvend fysiek geweld tegen boa’s. "Met andere woorden: je moet eerst flink op je bek geslagen worden, en dat moet vaker gebeuren. Dit criterium wordt gewijzigd in een veiligheidscriterium", aldus de bond. 

De laatste tijd is steeds vaker sprake van geweld tegen boa's. Zo werden in IJmuiden op Hemelvaartsdag nog enkele boa's mishandeld. 

Doorslaggevend

De veiligheid van de boa’s wordt doorslaggevend. Er moet een veiligheidsplan komen, waarbij de risico’s van de taak (toezichthouden of handhaven) in kaart worden gebracht, ook voor de eerste minuten. Als die niet beperkt (kunnen) worden, mogen boa’s worden uitgerust met geweldsmiddelen. Het lokale gezag beslist aan de hand van het veiligheidscriterium over de toekenning van geweldsmiddelen en de minister toetst achteraf. 

Pilots

De Nederlandse Boa Bond spreekt van een grote stap voorwaarts. "Als je moet handhaven en vaak als eerste ter plaatse bent, heb je te maken met agressie en geweld en moet jij je de eerste minuten kunnen verdedigen. Met het veiligheidscriterium in de nieuwe regeling wordt wat ons betreft hieraan invulling gegeven."

Er was al eerder afgesproken dat er pilots zouden komen met betrekking tot geweldsmiddelen. Deze pilots zullen op de kortst mogelijke termijn starten. De Boabonden worden nauw betrokken bij de uitwerking.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>