Foto: Rijkswaterstaat

Hitteprotocol ingesteld door Rijkswaterstaat: 'Bij deze hitte is lang op hulp moeten wachten onverantwoord'

ETTEN-LEUR - Rijkswaterstaat heeft woensdag om 10.00 uur het hitteprotocol ingesteld. Dat is nodig omdat het onverantwoord is dat weggebruikers bij hoge temperaturen langdurig in de zon op hulp moeten wachten. Het hitteprotocol houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen 


Vanochtend 24 juni om 10.00 uur trad het protocol in werking. Het geldt tussen 10.00 en 20.00 uur in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is op temperaturen van 30 ºC of hoger, dus ook Noord-Brabant. Het hitteprotocol geldt naar verwachting de komende dagen, maar dat is afhankelijk van de weersverwachtingen van het KNMI.

Maatregelen

Rijkswaterstaat schakelt voor alle weggebruikers die langs de snelwegen stranden direct een berger in. De berger zorgt ervoor dat de weggebruiker zo snel mogelijk naar een veilige locatie met voorzieningen, zoals een tankstation of parkeerplaats, wordt gebracht. Rijkswaterstaat wil hiermee voorkomen dat weggebruikers langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met de verwachte temperaturen kan de wegdektemperatuur al snel oplopen tot boven de 50 ºC. 

De hitte zorgde in 2019 voor grote drukte bij de bergers. In de maand juli werden er gemiddeld tussen de 200 en 300 pechverplaatsingen per dag uitgevoerd, ruim 2 keer zoveel als in 2018.

Tips

Het advies aan de weggebruikers is zich goed voor te bereiden en alert te zijn bij hitte. "Neem voldoende drinkwater mee, mede omdat de concentratie door hitte kan afnemen", tipt Rijkswaterstaat. "Daarnaast is het ook handig om een paraplu mee te nemen, deze kan als parasol dienen als men bij pech veilig achter de vangrail op een weginspecteur of de berger wacht."


DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES