spaarvarken_1134585479
spaarvarken_1134585479 Foto: Shutterstock

Gemeente stuurt brandbrief aan Rijk: ‘Bodem schatkist in zicht’

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – De gemeente Etten-Leur heeft een brandbrief gestuurd naar het Rijk over de grote financiële tekorten. “Wij komen drie miljoen euro tekort. Dat komt voornamelijk doordat de kosten bij het sociaal domein steeds verder oplopen”, vertelt een bezorgde wethouder Ger de Weert.

Vijf jaar geleden hevelde de landelijke overheid taken, zoals de jeugdzorg en re-integratie over naar de gemeenten. Ook werd het Wmo-pakket fors uitgebreid. Deze nieuwe werkzaamheden gingen gepaard met afslanking van het budget. Het kabinet ging er van uit dat gemeenten goedkoper konden werken. Dit bleek een verkeerde inschatting.

Grotere vraag op Wmo-aanbod

Gemeenten zien juist dat er steeds vaker een beroep wordt gedaan op ondersteuning. De vraag naar jeugdzorg groeit, net als hulp vanuit de Wmo. In de eerste jaren mochten gemeenten aan huishoudens met een midden- en hoger inkomen een hogere eigen bijdrage vragen voor voorzieningen vanuit de Wmo. Dat draaide de overheid terug. Nu geldt een maximale bijdrage van iets meer dan 19 euro per maand. “Dat heeft een aanzuigende werking voor mensen die het eigenlijk prima zelf kunnen betalen. Sinds we de inkomenstoets hebben losgelaten, stijgt de vraag fors naar bijvoorbeeld een scootmobiel of huishoudelijke hulp”, ziet De Weert.

De gemeente staat inmiddels voor een forse bezuinigingsopgave om de tekorten op het sociaal domein op te vangen. Dat betekent dat de kwaliteit van de Etten-Leurse voorzieningen in het geding komt. Subsidies voor onderwijs, cultuur, duurzaamheid en de onderhoud van de openbare ruimte staan op losse schroeven. Ook komt de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers in gevaar.

Reserves opgeteerd

Het college van burgemeester en wethouders wijst er op de afgelopen al flink te hebben bezuinigd. Daarbij zijn alle reserves opgeteerd. De besparingen gaan hoe dan ook pijn doen. De gemeente roept het Rijk op om de bijdrage aan het gemeentefonds terug te brengen op het oude niveau. Op deze manier zijn drastische bezuinigingen niet nodig. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt om actie. “De financiële positie van gemeenten wordt onhoudbaar. Inwoners en bedrijven plukken de wrange vruchten van de kwetsbare financiële positie van gemeenten in de vorm van een schraal voorzieningenaanbod, hogere OZB en een slecht onderhouden buitenruimte.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief