hennep1
hennep1

Krijgt Etten-Leur een grote legale hennepkwekerij?

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Krijgt Etten-Leur een grote legale hennepkwekerij? De kans is groot. De gemeenteraad vergadert maandag over de mogelijkheid voor de vestiging van een wietplantage binnen de Etten-Leurse gemeentegrenzen. Het Rijk wil namelijk gaan experimenteren met de legale kweek van hennep.

De wiet is dan mogelijk voor Project C. Dit bedrijf gaf zich onlangs op voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen’, ook wel het ‘wietexperiment’ genoemd. Wie mee wil doen, moet voor 28 juli een vergunningsaanvraag indienen. Aanvragers van een vergunning moeten in staat zijn minimaal 6,5 ton cannabis per jaar te telen. Zij moeten ook hasj kunnen leveren aan de 78 coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten. Etten-Leur doet niet aan mee aan het experiment, maar buurgemeente Breda wel. 

Advies aan gemeenteraad

De gemeenteraad zou eerst op 13 maart debatteren over de kwestie, maar dat werd uitgesteld door de coronacrisis. Het gemeentebestuur heeft het onderwerp nu opnieuw op de agenda gezet, omdat alle aanvragen bij het Rijk voor 28 juli binnen moeten zijn. Als de minister burgemeester Miranda de Vries om advies vraagt over de komst van een hennepkwekerij, dan beschikt zij over alle beoordelingscriteria die de gemeenteraad onderschrijft. 

Het college geeft aan dat een hennepkwekerij niet is toegestaan in een cirkel van 350 meter rondom woningen, scholen of woongroepen voor kwetsbare personen. Verder moet er draagvlak bestaan in de omgeving. De Vries heeft de bevoegdheid om advies te geven over een cannabisplantage aan de minister. Zij hecht hierbij waarde aan steun van de wethouders en de gemeenteraad. De minister mag een advies van de burgemeester overigens naast zich neerleggen, maar het college geeft aan dat die kans klein is. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief