Thom van Hoof en Teun Bluemink.
Thom van Hoof en Teun Bluemink. Foto: Monique Jansen

KSE'ers Thom en Teun in de prijzen bij Innovation Challenge: Drain Pole verlicht behandeling waterhoofdpatiënten

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - KSE-scholieren Thom van Hoof (18) en Teun Bluemink (18) hebben hun vwo-eindexamenjaar knallend afgesloten. Zij behaalden de tweede plaats met hun uitvinding bij de Innovation Challenge van de TU Eindhoven. Ook wonnen zij de publieksprijs. Thom en Teun ontwierpen de Sensor Guided Drain Pole. Dit apparaat kan worden gebruikt bij patiënten met een waterhoofd waarbij hersenvocht wordt afgevoerd met een drain buiten het lichaam. De drain is een kunststof slang. 

De twee kwamen op het idee, omdat het broertje van Thom dergelijke behandelingen heeft ondergaan. Dit blijkt zeer oncomfortabel te zijn. "Je moet de hele dag in een bepaalde houding blijven zitten of liggen. Dat is intensief, want je hebt geen bewegingsvrijheid. Ook moeten verpleegkundigen veel handelingen verrichten, zodat de externe drain goed blijft zitten. "Het is echt heel arbeidsintensief", vertelt Thom. "In die tijd kunnen verpleegkundigen zich ook bezig houden met andere zorg."

Drain Pole is nu al nodig

Voor het eindexamenjaar moesten Thom en Teun een profielwerkstuk maken. Dit is een verplichte praktische opdracht voor leerlingen uit de bovenbouw van het vwo en dient als 'meesterproef.' De twee Etten-Leurse klasgenoten doen examen in alle bètavakken en kozen het vak natuurkunde uit voor een profielwerkstuk: "Natuurkunde is namelijk een vak waar je echt alle kanten mee op kunt!" Tegelijkertijd wilden zij ook mee doen aan de Innovation Challenge van de TU. 

Deze universiteit nodigt eindexamenkandidaten elk jaar uit om te voorspellen hoe mensen over dertig jaar technologie gebruiken. "De Sensor Guided Drain Pole is eigenlijk nu al nodig. Het maakt de intensieve behandeling voor patiënten met een externe drain zoveel makkelijker." De Drain Pole bestaat uit een apparaat waaraan het infuus hangt waaruit het vocht uit de drain loopt. Het systeem zorgt ervoor dat een aantal verpleegkundige handelingen wordt geautomatiseerd. "Daarvoor hebben we een speciaal prototype gemaakt", vertelt Teun.

Hulp nodig voor ontwikkeling

Het aantal patiënten dat een behandeling met een externe drain ondergaat is minimaal. "Daarnaast zijn de meeste mensen er heel slecht aan toe. Een kleine groep is er beter aan toe en juist voor hen is het heel lastig om zo lang in een zelfde houding te moeten liggen", geeft Thom aan. Dat is een mogelijke verklaring voor het tot nu toe ontbreken van een uitvinding die juist hard nodig is. "Verpleegkundigen vinden een oplossing ook belangrijk. Dat blijkt uit een enquête die we hebben gehouden", meldt Teun. 

Toch kan de Sensor Guided Drain Pole niet zomaar in productie komen: "Daarvoor hebben we hulp nodig uit de medische en technische wereld. Op dit moment zijn we wel met een bedrijf in gesprek. Het zou fantastisch zijn als we een stageplek zouden kunnen krijgen en we dit apparaat ook echt in de markt kunnen zetten." De uitvinding sluit in ieder geval bij de toekomst van de twee vrienden. Zij gaan samen studeren aan de TU in Eindhoven. Thom start met studie biomedische techniek en Teun legt zich toe op sustainable innovation . "Bij biomedische techniek werk je mee aan apparaten voor de medische wereld en bij sustainable innovation kijk je naar de afstemming tussen techniek en mens. Het mee doen aan de Innovation Challenge was een mooie uitdaging, dus we kijken er naar uit om te gaan studeren."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief