Foto: Peter van Trijen
GEDECOREERDEN

Vrijwilligster Nel Mathijssen doet graag iets voor een ander

ETTEN-LEUR – Zoon, dochter, echtgenoot en een aantal aangevers zaten in het complot toen Nel Mathijssen op vrijdag 24 april via een videogesprek met burgemeester Miranda de Vries te horen kreeg dat ze geridderd werd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zoals gebruikelijk ging Nel op de vrijdagochtend haar wekelijkse boodschappen doen, en was zich van geen kwaad bewust. Dat veranderde toen haar echtgenoot zijn telefoon overhandigde en de burgemeester in beeld en geluid aanwezig was om haar toe te spreken.


“Ik was aangenaam verrast, maar had er helemaal niet bij stil gestaan. Mijn man vroeg nog of hij de boodschappen moest doen, maar dat vond ik niet nodig. Voor hetzelfde geld had hij aan de burgemeester moeten melden dat ik niet thuis was”, vat Nel dat contact samen. Maar het kwam gelukkig allemaal goed. Haar eerste reactie sloot aan bij de wijze waarop ze haar vrijwilligerswerk vorm geeft: “Alles wat ik als vrijwilliger doe, doe ik altijd samen met anderen. Want als je samenwerkt bereik je meer dan wanneer je alles alleen op wilt knappen”.

School

“In de tijd dat onze zoon en dochter werden geboren, bestond parttime werken eigenlijk nog niet. Omdat mijn echtgenoot een fulltimebaan had, was ik thuis bij de kinderen. Die zaten op de Heilighartschool, later de 4 Heemskinderen. Omdat ik de nodige tijd had, werd ik lees- en hulpouder, werd ik lid van ouder- en medezeggenschapsraad en richtte met een andere moeder een brigadiersgroep op. Die zorgde voor het veilig oversteken bij de Kerkwerve”, vat de enthousiaste Nel Mathijssen haar basisschoolwerk samen.

Kerk

“Omdat onze kinderen een katholieke opvoeding meekregen, werden ze gedoopt, deden ze hun Eerste Communie en ontvingen ze het Vormsel. Ook daar waren hulpouders nodig, en zo kwam ik min of meer vanzelf als vrijwilliger bij de kerk terecht. Ik werd daar, ook weer samen met anderen, betrokken bij al het drukwerk wat er nodig was”.

Zonnebloem

Daarnaast was en is ze bestuurslid en vrijwilliger bij De Zonnebloem, afdeling Etten-Leur. “Mijn bestuursfunctie wordt omschreven als bestuurder Bezoekwerk. Ik coördineer de contacten tussen vrijwilligers en gasten. Momenteel hebben we zo’n 56 vrijwilligers en 165 gasten. Vanwege de coronacrisis zijn de bezoekcontacten tot een minimum beperkt, maar we bedenken wel allerlei manieren om ze toch regelmatig te zien en te horen”, vervolgt Nel. Die andere manieren bestaan uit het telefonische contact, het aanbieden van een bloemetje, op gepast afstand een gesprekje met de gasten hebben en het sturen van een kaartje, met natuurlijk de bekende zonnebloempitten.

Een doener

Nel Mathijssen geniet van het werk dat ze doet en wat ze voor anderen mag betekenen. “De dingen zijn me vaak komen aanwaaien, en daar ben ik uitermate dankbaar voor. Maar de basis van al het vrijwilligerswerk dat ik gedaan heb en nog steeds doe is wel ‘dat je samen sterk staat’, en daarom met anderen samen zoveel kunt bereiken”. Of het allemaal nog niet genoeg is, gebruikt Nel ook nog steeds haar kennis van haar werk in de zorg. “Ik ben vrijwilliger bij de EHBO-vereniging Joannes de Deo Etten-Leur. Een aantal keren per jaar kom ik in actie bij de Avondvierdaagse en allerlei andere activiteiten en evenementen. Onze aanwezigheid voegt het nodige toe aan de veiligheid van de mensen bij dat soort activiteiten”.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES