Riet Vriens ontving een Koninklijk lintje voor haar vrijwilligerswerk. Ze mag zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.
Riet Vriens ontving een Koninklijk lintje voor haar vrijwilligerswerk. Ze mag zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. (Foto: Peter van Trijen)

Riet Vriens is blij met erkenning voor haar vrijwilligerswerk

ETTEN-LEUR - De zoon van Riet Vriens, Sander, was op vrijdagochtend 24 april niet toevallig thuis. Omdat burgemeester De Vries de gedecoreerden niet op het Gemeentehuis kon ontvangen, werd de oplossing gezocht in een moderne manier van communiceren. En daarvoor heb je wel een mobieltje nodig waarmee dat kan. En dat was de telefoon van Sander.


Toen Riet de telefoon kreeg overhandigd, viel onmiddellijk ‘de franc’. Ze had helemaal niet bij dit bijzondere moment stilgestaan. Net als alle andere gedecoreerden kreeg ze, naast het gesprekje met de burgemeester, bloemen en de Oorkonde. “Mijn belangstelling voor kunst en musea zorgde ook een klik met de schilderkunst en kunstenaar Vincent van Gogh”, begint ze het gesprek. Om daar met soortgenoten mee bezig te kunnen zijn, was ze vanaf de oprichting betrokken bij de Kunstkring Etten-Leur. “Ik was tot de opheffing vrijwilliger en secretaris. In de 25 jaar van ons bestaan hebben we mogelijk op acht verschillende plaatsen gezeten. Daardoor werden we een erg flexibele groep die telkens na een verhuizing het penseel weer oppakte”. Uiteindelijk ging Riet samen met zeven andere kunstenaars verder in het Kunstcollectief 8OpKunst, dat nog steeds bestaat en een ‘vaste’ locatie in de Nobelaer heeft verworven.

Vincent van Gogh

“Als schilderes en als vrijwilliger heeft de kunst altijd een rol in mijn leven gespeeld”. De verbinding tussen Etten-Leur en Vincent van Gogh is gemakkelijk te leggen. De gereformeerde kerk, die nu ook wel de Van Goghkerk wordt genoemd, speelt daar een belangrijke rol in. “De vader van Vincent was predikant in deze kerk. Vincent zelf heeft in 1881 zo’n negen maanden in Etten-Leur gewoond en ging vanaf dat moment als kunstenaar door het leven”. Met het aansnijden van dit gespreksonderwerp, wordt Riet Vriens alleen maar enthousiaster. “Ik leid mensen rond en vertel hen over het leven van Vincent”.

Vrijwilligerswerk

Naast haar culturele achtergrond en interesse is Riet ook op verschillende andere terreinen werkzaam als vrijwilliger. “Via Surplus en Avoord kreeg ik te maken met het welzijn van ouderen en behoeftigen. De gemeente had een project, 75+ preventieve huisbezoeken genaamd, uitgerold waar ik me als vrijwilliger heb aangemeld om die doelgroep te bezoeken. Als intermediair ging het niet alleen om het sociale contact, je bracht ouderen ook met andere partijen in contact zodat ze daadwerkelijk geholpen werden. Dat doe ik inmiddels al weer heel wat jaartjes. Die huisbezoekjes geven zowel de mensen zelf als de vrijwilligers een goed gevoel”, vat Riet de sociale kant van haar vrijwilligerswerk samen.

Bezige bij

“Vanaf 2004 ben ik als zanger en vrijwilliger aan het Lambertuskoor verbonden. “Ik zing nog steeds als gastzanger tijdens het Kerstconcert mee. Daarnaast is Riet als vrijwilliger actief bij Wijkvereniging Centrum West. “In Den Drempel organiseer ik activiteiten voor ouderen en heb ik ooit de spelletjesmiddag opgericht. Ik bezorg het verenigingsblad en de flyers, en verzorg tweewekelijks de rozentuin bij het Paulushofje”. Net als heel veel andere gedecoreerden in Etten-Leur is Riet blij met de erkenning voor haar vrijwilligerswerk. “Maar ik geniet daar net zoveel van als de mensen voor wie je het doet”.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES