Brouwerij Bravoure, 'een uit de hand gelopen hobby'
Foto: Frans van der Bom

Brouwerij Bravoure, 'een uit de hand gelopen hobby'

ETTEN-LEUR - Ric Zuidema heeft samen met zijn vader Jan een, zoals hij het zelf noemt, ‘ uit de hand gelopen hobby’. In 2017 begon het tweetal, in de garage van het ouderlijk huis, zelf bier te brouwen. Inmiddels zijn vader en zoon de eigenaren van Brouwerij Bravoure. 


Het is een zogeheten nano brouwerij: een kleine brouwerij waarin het mogelijk is om met zelfs één brouwer bier te brouwen. Bij Brouwerij Bravoure brouwen zoon Ric en vader Jan gezamenlijk een aantal smakelijke speciaalbieren, waarbij Ric meestal de ambitieuze bedenker en brouwmeester is, terwijl Jan soms de remmende realist in het gehele brouwproces is. Aanvankelijk begon Bravoure met een traditionele bierproductie voor eigen gebruik. Inmiddels zijn hun brouwsels in gespecialiseerde bierwinkels van Prinsenbeek tot aan Eindhoven te koop. Tot het assortiment van Brouwerij Bravoure behoren onder andere Sterallure, een ímperial stout, en First Things First, een dubbele IPA met 7,6% alcohol op basis van veel hop, met aroma’s van kokos, ananas en citrusvruchten. Uniek is de Code d’Or, een chocolade stout met een toevoeging van Belgische chocoladekoekjes. Laatstgenoemd bier werd samen met de collega’s van brouwerij Halve Tamme gebrouwen. Na het brouwen in de eigen huisbrouwerij worden sommige bieren vergist middels een ‘wilde’ vergisting. Deze bieren vergisten en rijpen in wijnvaten voor een lange tijd, waarna het eindproduct in flesjes of in blik de weg naar de echte bierliefhebbers vindt.

TEKST FRANS VAN DER BOM

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>