Lauran Mol, 'kartrekker van de Etten-Leurse gemeenschap'. FOTO FRANS VAN DER BOM
Lauran Mol, 'kartrekker van de Etten-Leurse gemeenschap'. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto: Frans van der Bom

Lauran Mol al vijftig jaar grote kartrekker voor Etten-Leurse evenementen

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - Er zijn maar weinig mensen in Etten-Leur die Lauran Mol niet kennen. In zijn werkzaam leven kon je hem uittekenen met zijn map onder de arm als acquisitieman voor onder andere Weekblad de Bode. Van de lokale nieuwtjes was hij vaak als een van de eersten op de hoogte. Bovenal echter stond zijn leven bol van het organiseren van vooral Ettense activiteiten.

Tot zijn dertigste werkte ‘Molleke’, zoals hij vaak genoemd wordt, als woningstoffeerder bij achtereenvolgens De Been in Etten-Leur en bij Kees Konings in Oudenbosch. Bij deze laatste werd hij steeds meer belast met de verkoop en het opstellen van advertenties. Een logisch vervolg was dat hij de overstap maakte naar het Brabants Nieuwsblad als advertentieverkoper voor de gemeenten Etten-Leur en Rucphen. Hierna werkte Lauran Mol de laatste 25 jaar van zijn arbeidzaam leven als acquisiteur bij de Weekblad de Bode met als werkgebied Etten-Leur.

STEP

In 1969 was Lauran Mol als negentienjarige leider bij de verkenners Toen al echter kwam hij ook al graag bij de Tienerhoeve om er af en toe een pilsje te pakken, Daar ontmoette hij Toon van Dorst en Bas Nieuwesteeg en samen vonden ze dat ze ‘iets’ voor de jeugd van Etten-Leur zouden moeten organiseren. Dat iets werd een muziekfestival bij de Algemene Middenstand Industrie en Landbouw Tentoonstelling (AMILTO), die al sinds 1961 jaarlijks in Etten-Leur werd gehouden. 

Onder de naam Party á Gogo, die later veranderde in Pop-Inn, werden vanaf 1970 vele bekende Nederlandse en buitenlandse popbands naar Etten-Leur gehaald. In 1977 ging de organisatie van Pop-Inn verder onder de vlag van een nieuwe stichting STEP, waarvan Lauran Mol sinds die tijd met vijf vrienden het bestuur vormt. STEP heeft de afgelopen decennia heel veel activiteiten in Etten-Leur georganiseerd, zoals carnaval, Kunst en Curiosa, Jazz Etten-Leur, Vrijmarkt, Stepraces, Tuin en Idee, Sterren Stralen, Kerstmarkt en nog veel meer. Als lid van STEP zat Lauran ook 16 jaar in het bestuur van AMILTO. Voor september stond de laatste activiteit van STEP op het programma, maar door vanwege het coronavirus gaat deze activiteit helaas niet door.

In 2015, bij zijn afscheid van Weekblad de Bode, werd Lauran Mol door Jac van Dongen van café De Klomp verrast met de eerste Zilveren Moeierboom. Van Dongen noemde Lauran Mol hierbij ‘een kartrekker van de Etten-Leurse gemeenschap’. De decoratie met de Zilveren Moeierboom maakte zoveel emoties bij Mol los, dat hij samen met Jac van Dongen het initiatief genomen heeft om jaarlijks een klein aantal Zilveren Moeierbomen uit te reiken aan mensen die zich onopvallend dienstbaar gemaakt hebben voor de Etten-Leurse gemeenschap. Kandidaten kunnen door iedereen voorgedragen worden, waarna een onafhankelijke jury bepaalt wie steevast op de langste dag (21 juni) het Etten-Leurse lintje uitgereikt gaat krijgen.

Kermiscommissie 

Wat velen niet weten is dat Molleke ook al 25 jaar actief is in de plaatselijke kermiscommissie. Hierin is hij verantwoordelijk voor het randgebeuren. “Zonder de steun en de medewerking van het thuisfront, Petra, zou mijn leven als organisator met muziek en een potje bier er echter niet zo mooi uitgezien hebben”, meldt Lauran Mol.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief