Leerlingen hoeven niet meer te zweten in het klaslokaal.
Leerlingen hoeven niet meer te zweten in het klaslokaal. Foto: Shutterstock

Niet meer zweten in Etten-Leurse klaslokalen: gemeente installeert airco's

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Scholieren, ouders en leerkrachten kunnen gerust zijn. De gemeente Etten-Leur en de beheerstichtingen van de brede scholen hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat schoolkinderen niet langer in de bloedhitte les hoeven te krijgen. Vlak voor de zomervakantie stegen de temperaturen in de klaslokalen tot ver boven de dertig graden. 

De temperaturen zorgden voor te hoge CO2-waarden in de klas, waardoor gezondheidsklachten ontstonden als oogirritatie, misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Sommige leerlingen klaagden zelfs over overgeven. Scholen lieten eerder onderzoek doen naar de CO2-waarden in de klaslokalen. Die bleken inderdaad veel te hoog. Daarom gaf het college van burgemeester en wethouders opdracht om te kijken of de klimaatinstallaties in de brede scholen nog wel goed functioneerden. Het gemeentebestuur zag voor de zomer nog geen noodzaak voor tijdelijke maatregelen. De gemeenteraad gaf uiteindelijk opdracht om te zorgen voor verkoeling.

Klimaatsystemen heringesteld

"We hebben nu noodvoorzieningen getroffen", vertelt wethouder Kees van Aert. Installateurs hebben de klimaatinstallaties van alle scholen onder de loep genomen. Daaruit bleek dat de systemen niet altijd goed functioneerden, doordat ze verkeerd stonden ingesteld.

 "Op sommige scholen stond de nachtventilatie uitgeschakeld, waardoor gebouwen niet goed werden geventileerd. Ook kwam het voor dat installaties recirculatie toepasten. Dat betekent dat er geen lucht van buiten kwam, maar dat de gebruikte lucht opnieuw werd rond geblazen. Dat is zeker niet goed voor de CO2-waarden. Ook hebben we op alle scholen de luchtbevochtiging aangezet."

Mobiele airco's

Voor een aantal klassen zijn extra maatregelen getroffen. "We hebben voor veertien lokalen mobiele airco's aangeschaft. Die zijn inmiddels geïnstalleerd. Daarbij draaien we ook proef. Een airco gebruikt veel elektriciteit. Daarom hebben we op de scholen proefgedraaid. De conciërge zet alle apparaten aan die op een normale schooldag worden gebruikt om te kijken of de stroom blijft werken. Als dat niet zo is, kunnen we extra maatregelen nemen. Zo zijn we goed voorbereid voor de eerste schooldag op 24 augustus", benadrukt Van Aert. De gemeente deelt de kosten voor deze voorzieningen samen met de beheerstichtingen van de brede scholen. Van Aert: "De maatregelen kosten 60.000 euro. We betalen ieder vijftig procent."

Lucht niet recirculeren

Het RIVM raadt gebruik van recirculatie ook af. Dat gebeurde, nadat virusdeeltjes werden gevonden in een ventilatiesysteem in een zorginstelling in Maassluis. Zeventien bewoners en achttien medewerkers liepen daar corona op. Toch benadrukt het RIVM dat er nog geen officieel verband is gevonden tussen het systeem en besmettingen. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Van Aert benadrukt dat er op Etten-Leurse basisscholen geen gebruik meer wordt gemaakt van recirculatie. "We hebben hierover ook de middelbare scholen in Etten-Leur aangeschreven om alle risico's zoveel mogelijk te beperken", besluit Van Aert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief