Jac de Bruin en Marco Albers tijdens een taalles.
Jac de Bruin en Marco Albers tijdens een taalles. (Foto: Monique Jansen)

Marco Albers overwon schroom én leert nu lezen en schrijven

ETTEN-LEUR - Marco Albers vond het lastig om te lezen en te schrijven. "Ik heb er eigenlijk altijd moeite mee gehad, maar ik merk dat je het steeds vaker nodig hebt." Ook wist hij niet zo goed waar hij kon worden geholpen om deze vaardigheden te leren. Een jaar geleden startte hij in een nieuwe baan als hovenier bij de gemeente Etten-Leur. Collega’s zagen dat hij moeite had met lezen en schrijven en gaven hem een duwtje om ermee aan de slag te gaan. Hij stapte daarom binnen bij het Taalhuis in de Nieuwe Nobelaer.


In het Taalhuis werd Marco gekoppeld aan vrijwilliger Jac de Bruin, een gepensioneerd docent Nederlands. Tussen de twee ontstond meteen een klik. "Ik heb Marco gevraagd om vanuit huis iets mee te nemen wat hij moeilijk kon lezen. Hij nam het duivenblad mee, we bleken allebei een passie voor de duivensport te brengen", vertelt Jac. Het duivenblad was inderdaad lastig om te begrijpen. Daarom begonnen Marco en Jac met het lezen van Nederlands op het laagste niveau. "We kijken niet alleen naar lezen, maar ook naar het begrijpen van een zin", legt Jac uit.

 Marco maakte al snel vorderingen. In de tussentijd klom hij drie niveaus hoger! Wekelijks komen Marco en Jac bij elkaar in het Taalhuis voor leesoefeningen en uitleg. Tussendoor traint Marco op de computer. Hij vindt het nu wel leuk om taal te oefenen. Voor Marco is het extra lastig, omdat hij last heeft van dyslexie. In zijn schooltijd werd daar geen rekening mee gehouden. Daarom moest hij echt een drempel over.

Zelf voorlezen

Vanaf maart tot aan de zomer lagen de activiteiten van het Taalhuis gedeeltelijk stil door de coronacrisis. In de tussentijd oefende Marco thuis. Ook had hij contact met Jac via beeldbellen. Marco begon met de lessen, omdat hij zichzelf graag beter wil redden. Ook vindt hij het belangrijk om zijn nu driejarige zoon Teun te kunnen voorlezen en later te kunnen helpen bij het maken van huiswerk. In de coronatijd las Marco voor het eerst zelf voor aan Teun. 

Jac kon dit moment volgen via de telefoon. "Ik vond het prachtig om te zien. Daar doe je het allemaal voor!" Inmiddels staat Marco voor een nieuwe uitdaging. Hij start met het opnieuw leren schrijven: "Op dit moment laat ik bijvoorbeeld mijn vrouw formulieren invullen. Dat wil ik straks graag zelf kunnen. Ook zou ik graag een langere app willen versturen in plaats van alleen een kort bericht." Marco kan inmiddels veel meer: "Zo heb ik ook mijn eerste boek gelezen. Vroeger vond ik lezen niet leuk, maar dat kwam omdat ik het niet snapte." Hij roept anderen op die ook moeite hebben met lezen en schrijven om bij het Taalhuis om hulp te vragen: "Je wereld wordt er zoveel groter van."

Taalhuis

Het Taalhuis wil graag nog meer mensen bereiken die moeite hebben met lezen en schrijven. "Wij kunnen ze helpen met oefenen of verwijzen voor bijvoorbeeld een cursus bij Curio", vertelt taalhuiscoördinator Karin Florie. 

In de week van het Lezen en Schrijven is er extra aandacht voor deze groep. Dat gebeurt maandag 7 september met een wandeling langs een aantal minibiebs van Etten-Leur, op woensdag 9 september met een 'Op de Koffie'bij Marco en Kamila vanaf 11.00 uur vertellen over het leren van de taal in de bibliotheek en op donderdag 10 september met de lancering van het App-café.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief