Creatieve werkplaats voor mensen met geheugenproblemen bestaat 5 jaar
Creatieve werkplaats
Creatieve werkplaats

Creatieve werkplaats voor mensen met geheugenproblemen bestaat 5 jaar

ETTEN-LEUR - De creatieve werkplaats voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers bestaat deze maand vijf jaar. Door de corona-richtlijnen werden de bijeenkomsten in het voorjaar geannuleerd, maar vanaf 14 september start de creatieve werkplaats weer met nieuwe workshops. En om het eerste lustrum feestelijk te onderstrepen is er voor iedere deelnemer een leuke attentie.


 De gemeente Etten-Leur werkt al een aantal jaren aan een dementievriendelijke gemeente. De creatieve werkplaats was een idee dat voortvloeide uit de inspiratietafel; daar werden gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van diverse organisaties en achtergrond om de gemeente dementievriendelijk te maken. Doelstelling was om mensen met beginnende dementie en geheugenproblemen langer mee te laten doen in de lokale samenleving en hen ondersteuning te bieden. Daarnaast wil de gemeente de bewustwording vergroten, een positiever beeldvorming en een veiliger samenleving voor deze doelgroep.

Met de eenmalige startsubsidie werden de ideeën uitgewerkt. Onder supervisie van Surplus consulente Jettie van Agtmaal zorgen Jeanne Koevoets en Els Oomen al vijf jaar samen voor een gevarieerd programma in de vorm van workshops. Elke workshop bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt begeleid door lokale kunstenaars.  “De kunstenaars zorgen steeds voor leuke afwisselende activiteiten zoals schilderen, pentekenen, werken met houtskool of natuurproducten. Een mozaïek  maken met steentjes of knopen en er wordt ook met klei gewerkt. Er worden prachtige werkstukken gemaakt. Een aantal deelnemers werd geïnspireerd op de bijeenkomsten en zijn daarna zelf thuis ook aan de slag gegaan met creatieve activiteiten”, vertelt Els Oomen. 

Een warm bad

Ook Jeanne Koevoets is positief over de afgelopen periode. “De creatieve werkplaats voelt als een warm bad. Zoveel mensen die er plezier aan beleven. Ook met de mantelzorgers was en is het contact hartverwarmend. Daar komt natuurlijk bij dat de kunstenaars en vrijwilligers onmisbaar zijn. Velen van hen hebben ook buiten de activiteit om contact met mensen met geheugenklachten en dragen nieuwe deelnemers aan. Ook de samenwerking is heel plezierig. Het is een boeiende groep waar we met kleine gebaren blij zijn”.

 De meerwaarde van deze bijeenkomsten is toch het sociale contact en om in een andere omgeving samen bezig zijn. Deze bijeenkomsten laten zien dat er met de begeleiding van vrijwilligers nog van alles mogelijk is. Er wordt rekening gehouden met ieders persoonlijke mogelijkheden. 

Het initiatief voor de creatieve werkplaats werd beloond met de stimuleringsprijs van Denkbeeld, een tijdschrift voor psychogeriatrie. De mooie bokaal en een geldbedrag waren zeer welkom. De creatieve werkplaats wordt financieel gesteund door giften en donaties. Daardoor kan de eigen bijdrage van de deelnemers worden beperkt. Voor een workshop van vier bijeenkomsten wordt een bijdrage van vijftien euro gevraagd. Voor het hele seizoen is dat 65 euro per persoon.

De creatieve werkplaats wordt twee keer per maand gehouden in het ‘t Praotuis in de wijk Banakkers. Altijd op maandagmiddag van 13.30-16.00 uur. Vanwege de RIVM maatregelen worden er twee groepen gevormd in twee verschillende lokalen. Zo kan toch iedereen die wil deelnemen. Er is momenteel nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Men kan inschrijven voor een of meerdere workshops. Aanmelden kan bij Jettie van Agtmaal, 0628083540 of per mail: jettie.vanagtmaal@surplus.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>