Michel Gottmer bij het carillon. FOTO KRIJN TEN HOVE
Michel Gottmer bij het carillon. FOTO KRIJN TEN HOVE

Stadsbeiaardier Michel Gottmer neemt na 55 jaar afscheid

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Na 55 jaar neemt Michel Gottmer (80) op 9 september afscheid als stadsbeiaardier. “Ik had nog door mogen gaan, maar op enig moment is het mooi geweest. Het carillon bespelen is fysiek zwaar en als de krachten afnemen komt dat het spel niet ten goede”, zegt hij over zijn afscheid. Maar wel een afscheid met weemoed, want 55 jaar lang iedere woensdag de 165 treden van de Van Goghkerk beklimmen om daarna zijn hobby te mogen beoefenen laat zeker een leegte achter. Maar die tijd zal hij blijven besteden aan zijn passie: muziek maken.

DOOR KRIJN TEN HOVE

Gottmer, oorspronkelijk afkomstig uit Rotterdam, werd al vroeg gegrepen door de muziek. Orgel, piano en later ook het carillon. Hij had een natuurlijke interesse en aanleg voor muziek want in zijn familie was er weinig muzikaliteit. “Vroeger toen ik naar school fietste werd ik altijd al gegrepen door de tonen van het carillon van het stadhuis van Rotterdam.”

Conservatorium

In 1962, na een studie aan het conservatorium, werd Gottmer organist in de Lambertuskerk. Toen in 1964 de gemeente een carillon wilde meldde hij zich bij de gemeente als kandidaat-beiaardier. Toenmalig burgemeester Oderkerk wilde een carillon met klavier wat bespeeld kon worden in plaats van een, destijds, mechanisch spelend carillon. Gottmer werd aangenomen en ging naar de Nederlandse beiaardschool en behaalde in 1971 zijn einddiploma.

55 jaar mooie anekdotes

55 jaar lang gemiddeld 65 x per jaar de toren in, omhoog en omlaag: dat zijn bijna 1,2 miljoen traptreden. Maar 55 jaar zijn ook heel veel mooie anekdotes. Met dezelfde bevlogenheid waar Gottmer het carillon mee bespeelt verhaalt hij over de mooie herinneringen. Zoals de keer dat de Amerikaanse ambassadeur door de burgemeester was uitgenodigd en zat te eten in ’t Zwaantje. De ramen van het restaurant gingen open omdat Gottmer naar boven ging om speciaal voor het hoge bezoek het carillon te bespelen. Maar ook de keer dat de stroom in Etten-Leur uitviel en Gottmer boven in het donker in de toren zat en iemand beneden een kaarsje neerzette zodat hij licht had om naar beneden te komen. “En als het stormt voel je je daarboven één met de elementen, je voelt de toren zelfs licht bewegen.”

Bijzondere lunch

Voor zijn 40-jarig jubileum van Gottmer werd er, door Ronald Peijnenburg, boven op de toren een bijzondere lunch verzorgd voor hem en burgemeester Hans van Agt. Bij het bezoek aan de toren legt Gottmer uit waar de tafel aan de buitenkant van de toren, net onder de spits, stond opgesteld en waar de burgemeester en hij zaten. Respect voor de bediening is, na het zelf beklimmen van de toren, zeker op zijn plaats.

Blijf organist

Voor de foto beklimmen we de toren. Het is bijzonder om te zien hoe Gottmer nog soepel de 165 treden op en af gaat, op steeds steilere en smallere trappen. Waarna er een mini privé concert plaatsvindt en de werking en alle wetenswaardigheden van het carillon worden toegelicht. Ook vertelt hij alle wetenswaardigheden over de toren en de kerk. Zijn afscheid betekent niet dat hij volledig stopt met muziek maken: “Organist ben ik en blijf ik. Nog dagelijks studeer ik twee uur piano en ook dat zal ik blijven doen.” Het carillon zal na woensdag worden bespeeld door Jan-Sjoerd van der Vaart, de vaste vervanger van Michel Gottmer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief