Vincent van Gogh woonde en werkte in Etten-Leur: Ontdek zijn leven in de Van Gogh-kerk
De Van Goghkerk is zaterdag geopend.
De Van Goghkerk is zaterdag geopend. (Foto: Jack Konings)

Vincent van Gogh woonde en werkte in Etten-Leur: Ontdek zijn leven in de Van Gogh-kerk

ETTEN-LEUR - De Vincent van Gogh-kerk op het Raadhuisplein is zaterdag tussen 13.30 en 17.00 uur te bezichtigen. De kerk wordt in de volksmond ook nog wel de Hervormde Kerk genoemd. Het middenkoor van het gebouw komt uit de dertiende eeuw. 


Op deze locatie zie je nu hoe de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh groeide in het schilderen. Informatiepanelen en vitrines met interessante voorwerpen en documenten verbeelden het leven van de kunstenaar. Ook zie je in de kerk nog de oude preekstoel van de vader van Vincent van Gogh: Theodorus. Die was maar liefst zeven jaar dominee. Zoon Vincent zat geregeld in de kerk om te luisteren naar wat zijn vader vertelde tijdens de kerkdienst. De familie van Vincent heeft ook geruime tijd in de pastorie gewoond.

Theodorus was van 1875 tot 1882 predikant in Etten-Leur. Zoon Vincent werkte en woonde in 1881 in Etten-Leur. Ook in de tijd dat zijn vader predikant was, kwam Vincent vaak naar hem toe. In 1881 nam Vincent een drastisch besluit: Hij wilde kunstenaar worden! In de Van Gogh-kerk beleven bezoekers deze drang. Je voelt hij hoe vecht met zijn liefde voor tekenen en schilderen en hoe hij moet oefenen om steeds beter te worden. Ook zie je hoe verliefd Vincent was op het West-Brabantse landschap. Hij beleefde in deze regio ook drama. Zo werd hij verliefd op nicht Kee Vos wat niet in goede aarde viel en ook ontstond ruzie met zijn vader. De schilder zei Etten-Leur vaarwel, maar hij droeg de liefde voor deze streek altijd met zich mee.

Van Gogh Monumenten

Etten-Leur telt maar liefst vijf Van Gogh monumenten. Naast de Vincent van Gogh-kerk zijn dat het oude raadhuis op de Markt, de plek van Vincents eerste atelier waar een beeld herinnert aan het verdwenen gebouw aan de Roosendaalseweg, de Lambertuskerk aan de Markt en de kosterswoning op de Markt.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>