Tóch nog expositie over zusters franciscanessen: speciale raamtentoonstelling
Zuster Ancilla met het felicitatieboek bij de expositie.
Zuster Ancilla met het felicitatieboek bij de expositie. (Foto: Heemkundekring Jan uten Houte)

Tóch nog expositie over zusters franciscanessen: speciale raamtentoonstelling

ETTEN-LEUR - De zusters franciscanessen uit Etten-Leur bestaan maar liefst 200 jaar. In 1820 stuurde de overste van de franciscanessen uit Dongen enkele zusters naar Etten om daar een nieuwe congregatie op te zetten. Heemkundekring Jan uten Houte wilde dit jaar uitgebreid stilstaan bij het jubileum met een grote expositie. Die ging niet door corona. Wel is er een speciale tentoonstelling in de etalage. 


Vrijdag ging de expositie officieel open. De genodigden boften met goed weer. Op anderhalve meter afstand van elkaar luisterden zij geboeid naar het openingswoord van voorzitter Piet Paantjens van de heemkundekring. Ook zagen zij hoe zuster Ancilla, moeder overste van de zusters franciscanessen een fraai boek in ontvangst nam. Daarin staan felicitaties van oud-leerlingen. De zusters hebben decennia lang onderwijs verzorgd in Etten-Leur.

Keuze voor etalagetentoonstelling

Het was nog een flinke kluif om al uit de vele aangeleverde spullen materiaal te selecteren voor de expositie. "We wilden wel graag iets doen voor dit mooie jubileum. De zusters hebben een rijke geschiedenis", vertelt initiatiefneemster Julia Bakker-de Nijs. Zij is lid van de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing. Dit comité bracht officieel adviezen uit aan de gemeente, maar is inmiddels opgegaan in de heemkundekring. 

Deze organisatie mag voor exposities gebruik maken van het oude pand van de Rabobank aan het Burchtplein 84. Eerder was hier een tentoonstelling te zien over de Bevrijding. Die ging vervroegd dicht door de coronacrisis. In het gebouw is het lastig voor bezoekers om afstand te bewaren. Daarom koos de organisatie dit keer voor een etalagetentoonstelling. Geïnteresseerden kunnen dagelijks terecht. Achter het glas kunnen zij genieten van panelen met zorgvuldig samengestelde informatie, foto's uit de oude doos, maquettes van de oude en nieuwe situatie van het Withof en een oud schooltafeltje met stoeltje. 


Op een apart scherm is een presentatie zichtbaar over de geschiedenis. De congregatie verzorgde onderwijs aan meisjes en begon later ook met middelbare scholen, de kleuterleidstersopleiding, internaten en een kweekschool. Ook waren de zusters actief in de zorg en het pastoraal werk. De zusters gingen ook op missie in Indonesië en Congo. De congregatie in Indonesië komt voort uit Etten-Leur en telt nog steeds 200 zusters.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>