Gerda en Diny aan het werk in het Repair Café.
Gerda en Diny aan het werk in het Repair Café. Foto: Johan Leenaerts

Kledingreparaties in het Repair Café

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Iedere laatste zaterdag van de maand kun je in wijkgebouw de Gong terecht bij het Repair Café. Het Repair Café staat voor duurzaamheid. Het is zonde om iets te vervangen als het ook eenvoudig te repareren valt. Zo kun je terecht voor reparaties aan elektrische apparaten en computers, maar ook voor textiele reparaties.

Voor deze laatste moet je bij Gerda en Diny zijn. Met de naaimachine in de aanslag zit de tweeling klaar om te helpen met allerlei kledingreparaties.

Kortste route

Dat de dames handig zijn met de naaimachine is niet vreemd. Na het overlijden van hun moeder kwam het grootste deel van het handwerk in huis op hun bordje te liggen. Met een gezin van dertien waren er altijd wel overalls van broers die versteld moesten worden. 'Onze oudere zussen studeerden of hadden een baan, dus wij gingen voor de kortste route om thuis weer te kunnen helpen met het werk op de boerderij en in het gezin'. De kortste route in die tijd was de huishoudschool.

Studeren

Beide zussen hebben later nog aan de universiteit gestudeerd. Diny is psycholoog, Gerda heeft algemene cultuurwetenschappen gestudeerd. Beiden bleven actief met de naaimachine. Diny heeft ook meubels gestoffeerd en hier later ook cursussen in gegeven. Na het overlijden van haar man is ze van Oosterhout terugverhuisd naar Etten-Leur. Gerda en Diny maken hun kleding zelf.

Waarom is de tweeling bij het Repair Café komen helpen als vrijwilliger?

'Vrijwilligerswerk doe je natuurlijk niet om maar iets te doen. Je doet het omdat je er een passie voor hebt.' Dat hebben de zussen duidelijk. Samen zijn ze fantastisch in het zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen die ze op de zaterdagen voor zich krijgen. Ze helpen het liefst zoveel mogelijk mensen. Daarom is het ideaal als men bijvoorbeeld thuis alvast de kapotte rits uit kleding haalt en met een nieuwe rits naar het wijkgebouw komt. Dan zetten ze er in een mum van tijd een nieuwe rits in.

AutoMaatje

De afgelopen tijd hebben Gerda en Diny het vrij rustig gehad bij het Repair Café. Daarom hebben ze de tijd gevuld met het maken van mondkapjes, die waarschijnlijk ingezet gaan worden voor het initiatief AutoMaatje. Vrijwilligers vervoeren hierbij minder mobiele plaatsgenoten tegen een kleine onkostenvergoeding. Kijk voor meer informatie hierover op www.inetten-leur.nl/anwb-automaatje.

Meer informatie over het Repair Café

Het Repair Café vindt elke laatste zaterdag van de maand plaats in wijkgebouw De Gong. Zo ook aankomende zaterdag 26 september van 12:00 uur tot 16:00 uur.

Het adres voor wijkgebouw de Gong is Trompetlaan 42, Etten-Leur.

Voor kledingreparaties wordt gevraagd zelf uw garen mee te nemen en indien het om een nieuwe rits gaat, deze ook zelf al bij u te hebben.

Alle reparaties zijn gratis. Alleen nieuwe onderdelen moeten betaald worden.

Meer informatie kunt u vinden op de site van Repair Café Nederland: www.repaircafé.org.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief