Vijftig eikenbomen aan Liesbosweg tegen de vlakte
Foto: Jack Konings

Vijftig eikenbomen aan Liesbosweg tegen de vlakte

ETTEN-LEUR – De gemeente Etten-Leur gaat 53 eikenbomen kappen op de Liesbosweg tussen de Schoonhout en de Lage Vaartkant. De bomen verdwijnen, omdat ze voor overlast zorgen. In de zomermaanden worden geparkeerde auto’s bedolven onder honingdauw, een plakkerig vocht dat door bladluizen wordt geproduceerd.


Bladluizen leven graag in eikenbomen. Daarnaast is deze boomsoort populair bij de eikenprocessierups. Deze dieren laten brandharen achter. Wie in contact komen met deze haren, kan last krijgen van jeuk, bultjes en oogklachten.

Op de Liesbosweg komen 30 nieuwe bomen terug. Het gaat om platanen. Die trekken geen bladluizen en eikenprocessierupsen aan en veroorzaken daarom niet tot nauwelijks overlast.

De huidige eiken staan in kleine vakken tussen de parkeerplaatsen en het fietspad. De dertig nieuwe bomen komen terug in grotere plantvakken, zodat ze meer kans krijgen om goed te groeien. Op de grond komt een struikklimop. De vervanging van de bomen maakt onderdeel uit van de onderhoudswerkzaamheden aan de Liesbosweg.

De gemeente neemt ook nog verkeersremmende maatregelen. Weggebruikers houden zich dan beter aan de maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur. De werkzaamheden vangen in het voorjaar aan.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>