De Moeierboom is geen moerbeiboom, maar een linde.
De Moeierboom is geen moerbeiboom, maar een linde. Foto: Frans van der Bom

Wordt de Moeierboom de Boom van het Jaar?

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - Vraag de gemiddelde inwoner van Etten-Leur de weg naar de lokale Moeierboom en met aan zekerheid grenzende zekerheid zul je uitkomen op de kop van de plaatselijke Markt. Daar staat de trots en soms ook wel het symbool van Etten-Leur al bijna 250 jaar (anderen zeggen zelfs al 350 jaar) te genieten (?) van het reilen en zeilen in Etten-Leur. Veel inwoners vragen zich in alle gemoed af: “Als die boom eens kon praten manneke, wat zoude dan al niet horen….”

Voor de derde maal op rij wordt landelijk ‘De Boom van het Jaar-verkiezing’ gehouden. De afgelopen twee jaren was de boom van het jaar afkomstig uit onze provincie. In 2018 won de zogenaamde ‘Troeteleik’ in de middenberm van de A 58 bij Ulvenhout deze verkiezing en vorig jaar won de ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ uit Bladel met bijna 10.000 stemmen. In 2020 is onze eigen Moeierboom samen met 11 andere imposante bomen genomineerd als kandidaat.

Feiten en wetenswaardigheden

Het is een wijdverbreid misverstand dat de Moeierboom een moerbeibom (Mores) zou zijn. De moerbei draagt vruchten, maar is vooral bekend om het feit dat van zijn bast papier gemaakt wordt en dat de bladeren het enige voedsel zijn van de zijderups. De ‘Moeierboom’ daarentegen is een grootbladige linde, de Tilia platyphyllos. ( herkent u de nieuwe naam van het voormalige naastgelegen restaurant ‘De Zwaan’ hierin?)’ In onze provincie staat welhaast in ieder dorp in het centrum een dorpslinde. Vaak was het een verzamelplaats waar publieke aankondigingen gedaan werden, ook werd er weleens recht gesproken. 

Over de leeftijd van de Etten-Leurse Moeierboom zijn de geleerden het niet allemaal eens: de ‘Stichting Etten-Leur Promotie’ (STEP) plaatste in 1978 een gedenksteen bij de Moeierboom ter herinnering aan het feit dat deze in 1774 geplant zou zijn door ene Heyting van der Hoogh. Weer andere deskundigen hebben naar aanleiding van veldonderzoek geopperd dat de boom reeds rond 1675 geplant zou zijn. Wie het echt weet mag het zeggen. De geleerden zijn het er ook niet over eens of Vincent van Gogh in 1881 de Moeierboom dan wel een appelboomgaard in Drenthe (18830 getekend zou hebben.

Naamgeving

Hoe komt deze prachtige en imposante boom aan de naam ‘moeier’ boom? Vaak wordt gedacht dat dit komt omdat deze boom de oudste boom op de Markt en misschien wel in heel Etten-Leur is. Het woord Moeier is ook Brabants dialect voor Moeder. In 1774 werd de Markt opnieuw met jonge lindeboompjes aangeplant, de bestaande Moeierboom was al een volwassen boom en werd beschouwd als de moeder van de aangeplante jonge boompjes, meer geloofwaardig is het feit dat onder uit de stam van een lindeboom scheuten schieten, waar jonge boompjes van gestekt worden: de Moeierboom baart zodanig als een moeder jong grut.

Ga stemmen op onze Moeierboom!

Of de ‘boom van 2020’ in Etten-Leur staat is aan U! Bij de huidige tussenstand (+ 3000 stemmen) is De Moeierboom nog steeds landelijk koploper, maar de strijd is nog lang niet beslist. Tot 8 oktober zijn de stemmentotalen te volgen op de site, daarna wordt er nog een week met ‘gesloten luiken’ gestemd.

Stemmen kan tot 14 oktober 12.00 uur op https://www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom. Ga meedoen! En vergeet niet nadat U gestemd hebt uw stem te bevestigen op de mail welke u door de organisatie toegezonden wordt! Op 15 oktober wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief