Eervol bedankje voor supervrijwilliger Gerard Bosch
<p>Gerard Bosch met zijn onderscheiding.&nbsp;</p>

Gerard Bosch met zijn onderscheiding. 

(Foto: Krijn ten Hove)

Eervol bedankje voor supervrijwilliger Gerard Bosch

ETTEN-LEUR - Zondag 4 oktober is in alternatieve vorm de Bredase Singelloop gehouden. Op het slot event, na afloop, was er een dankwoord van de Bredase Burgemeester Paul Depla. 1 iemand werd in het bijzonder bedankt: de in Etten-Leur woonachtige Gerard Bosch die 25 jaar verantwoordelijk was voor het wedstrijd secretariaat van dit evenement en na deze editie deze taak neerlegt. Een eervol bedankje want Bosch werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


 

Bosch was blij verrast vertelt hij. “Ja ik was emotioneel en gelukkig had de burgemeester een lange speech waardoor ik mij enigszins kon herstellen alvorens ik zelf ook wat moest zeggen”, geeft een trotse Bosch aan. De 70-jarige doet al vanaf 1974 vrijwilligerswerk. Veel in de atletiek maar ook op andere vlakken heeft Bosch zich verdienstelijk gemaakt. 

Keur aan verenigingen

Zo was hij betrokken bij de stichting Save Ethiopian Children (SEC), het Mondiaal Centrum Breda, wedstrijdsecretaris bij een Biljartvereniging in Etten-Leur, chauffeur op een wijkbus en voorzitter van de Vereniging van Eigenaren(VVE) van het wooncomplex waar hij woont. Een aantal van deze vrijwilligersactiviteiten zet hij nog steeds voort. Via een leidinggevende bij de ABN/Amro, waar Bosch toen werkte, werd hij secretaris bij de atletiekvereniging Sprint en is zo doorgegroeid tot wedstrijdsecretaris van de Singelloop. 

“In het begin verwerkten we de aanmeldingen nog met de hand, stopten mijn vrouw en ik avond aan avond de deelname nummers en tijdregistratie nog handmatig in enveloppen. Maar op enig moment kwamen we tot de conclusie dat we moesten professionaliseren. De aanmeldingen werden automatisch via het internet gedaan en de leverancier van de rugnummers verzorgde daarna de verzending naar de deelnemers.” Met deze stap zette de Singelloop onder leiding van Bosch de stap naar het grootste ééndaagse event van Breda met 19.000 deelnemers en 80.000 bezoekers. Het vele en brede vrijwilligerswerk geeft de sociale betrokkenheid van Bosch aan. Vooral de betrokkenheid bij stichting SEC en het Mondiaal Centrum heeft wel emoties losgemaakt bij Bosch. 

Sociale bewogenheid

Betrokken zijn bij de opvang van Ethiopische weeskinderen en ze te helpen om volwassen te worden, maar ook ‘maatje’ zijn van gezinnen om in te burgeren geeft een goed gevoel of groepen te begeleiden bij taalonderwijs. “Die sociale bewogenheid zit in je, ik help graag mensen.” Het zit in de genen van Bosch, zijn oudere broer heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan terwijl ook zijn ouders sociaal betrokken mensen waren geeft hij aan. Toen Bosch en zijn vrouw 5 jaar terug in Etten-Leur zijn gaan wonen is hij ook in zijn nieuwe omgeving vrijwilligerswerk gaan doen. “Ik heb me aangemeld bij een biljartclub om te integreren in mijn nieuwe omgeving en ben daar nu wedstrijdsecretaris, heb me aangemeld voor de buurtbus en tot slot voorzitter geworden van de VVE van dit wooncomplex. Hierdoor ook nauw betrokken bij de buren en in deze corona tijd kan ik ook onze buren ondersteunen wanneer nodig. 

Veel vrijwilligerswerk kost ook veel tijd. “Ik ben geen tv-kijker, maar heb ook altijd de ondersteuning gehad van mijn vrouw. Dankzij haar heb ik dit allemaal kunnen doen. Ook mijn vrouw doet veel vrijwilligerswerk, zo blijven we overdag bezig en zijn de avonden voor ons samen. En zolang je bezig bent blijf je jong, er zijn veel mensen die na hun pensioen thuis gaan zitten en weinig meer doen. Deze mensen zie je sneller oud worden.” Daarom gaat Bosch ook nog wel even door. Zo is hij nu algemeen secretaris betrokken bij de stichting die jaarlijks de Singelloop organiseert.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief