Etten-Leurse Marleen Nieuwkamer in ‘Over Winnaars’: dinsdag voorproefje in Jinek Live
<p>Marleen Nieuwkamer met presentator Jamai. FOTO HELENE WIESENHAAN</p>

Marleen Nieuwkamer met presentator Jamai. FOTO HELENE WIESENHAAN

Etten-Leurse Marleen Nieuwkamer in ‘Over Winnaars’: dinsdag voorproefje in Jinek Live

ETTEN-LEUR - Dinsdag geeft Jamai Loman bij Eva Jinek een vooruitblik op zijn nieuwe programma ‘Over Winnaars’. Hij wordt daarbij vergezeld door de Etten-Leurse Marleen Nieuwkamer, die de hoofdpersoon is in de tweede aflevering van dit programma, dat te zien is op woensdag 4 november om 21.20 uur bij RTL 4.


‘Over Winnaars’ is een van oorsprong Vlaams format. In het Nederlandse programma gaan mensen met een fysieke beperking of ingrijpende ziekte het onmogelijke mogelijk maken. Samen met hun buddy Jamai proberen zeven mensen met passie, doorzettingsvermogen en positiviteit hun doelen te bereiken.

Het nieuwe programma – 7 uitzendingen- geeft zo een bijzondere kijk in het leven van deze doorzetters! In de tweede aflevering op 4 november volgen we Etten-Leurse Marleen Nieuwkamer (42).  In januari 2016 was Marleen zesendertig weken in blijde verwachting van haar eerste kindje zoontje Finn, toen het noodlot toesloeg. Als gevolg van een weinig voorkomende ziekte ‘acute leververvetting tijdens de zwangerschap’, werd Marleen met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Ze zou daar bijna zes maanden blijven, waarvan 60 dagen op de IC. De gevolgen waren haast onmenselijk: een levertransplantatie, die haar leven redde, een zware darmoperatie, twee beenamputaties boven de knie; maar het meest tragische was het overlijden van hun zoontje Finn.

Marleen en haar partner Etienne zijn knokkers, die samen de draad opgepakt hebben om weer iets moois van het leven te gaan maken: “Iets moois, met dank aan die jongen van 23 jaar, die door een noodlottig ongeluk overleed, maar waarvan ik niet weet of hij een donorcodicil had, of dat zijn Ouders de beslissing namen zijn lever beschikbaar te stellen en zodoende mijn leven daarmee te redden”.

Met twee beenprotheses tot boven de knie veranderde het leven van Marleen compleet. En een altijd gedroomde reis naar wereldwonder Petra in Jordanië leek nooit meer te kunnen. Met Jamai gaat Marleen het avontuur aan om zich lichamelijk en mentaal klaar te stomen om deze bijzondere reis alsnog te kunnen maken. 

Petra werd het decor om mijn verhaal te kunnen vertellen 

Nadat Marleen haar driedelige Blog over osseointegratie (een techniek waarbij er een implantaat in het bot wordt aangebracht) geschreven had, werd ze al gauw telefonisch benaderd door de redactie van ’Over Winnaars’ om een gesprek over eventuele deelname aan dit programma te hebben.  Er werd o.a. gevraagd wat Marleen nog voor droomwensen had. Het bezoeken van magisch wereldwonder Petra in Jordanië stond op haar wensenlijstje.

Marleen vertelt: “Na een wachttijd van vijf weken stond Jamai in juni 2019 met een cameraploeg onverwacht aan de deur. “Ik schrok me rot maar het kwartje viel gelijk….” “Jamai maakte in de huiskamer de eerste opnamen over mijn voorgeschiedenis, hij kon zich empathisch in mijn geschiedenis inleven, aangezien hij zelf ook een niertransplantatie gehad heeft. Uiteindelijk vertrok ik op 17 oktober 2019 met een t.v.-ploeg van 6 mensen naar Jordanië, waar we 5 dagen verbleven en op 20 oktober in Petra filmden. Erg indrukwekkend was het moment toen ik op eigen kracht het einde van de kloof bij Petra uit liep en van afstand de ‘schatkamer’, zag. Enkele Jordanese ‘locals’ spraken – toen ze me zagen lopen- hun bewondering uit: “Congratulations, you made it!” 

Petra werd het decor om mijn verhaal te kunnen vertellen. Het meest emotionele moment was aan de Dode Zee, waar herinneringen aan de afscheidsdienst van Finn opgehaald werden, onder de klanken van Pink: ‘Beam me up’ “  Aanvankelijk zou de uitzending al in februari plaats gevonden hebben, maar om verschillende redenen, waaronder Corona, is uitzending tot driemaal uitgesteld. Zelf heeft Marleen het eindresultaat nog niet gezien en zit daarom op 4 november ook zeer verwachtingsvol voor de buis.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;