Twee bestuursleden klaar om te gaan bezorgen.
Twee bestuursleden klaar om te gaan bezorgen. Foto: Y.Pajak

Wijkvereniging zet al hun vrijwilligers in de bloemetjes

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Afgelopen zaterdag (14 november) stonden bestuursleden van wijkvereniging Centrum-West met een boeket bloemen aan de deur bij al hun vrijwilligers.

De jaarlijkse feestavond voor vrijwilligers als dank voor hun inzet van het afgelopen jaar, kan helaas niet doorgaan vanwege corona. Het bestuur wil de 63 vrijwilligers toch in het zonnetje zetten voor hun inzet, ondanks er het afgelopen jaar veel minder activiteiten zijn geweest. Het neemt niet weg dat de wijkvereniging altijd op hen kan rekenen. Zonder vrijwilligers is het onmogelijk om de 26-jarige wijkvereniging levendig te houden.

63 vrijwilligers wil zeggen dat er diverse talenten en vaardigheden aanwezig zijn, maar vooral veel inzet. Een groot aantal vrijwilligers weten al jarenlang trouw de weg naar het wijkgebouw Den Drempel te vinden. Zo is er een kerngroep die meer dan 20 activiteiten per jaar organiseert. Voor Halloween, kerstmarkt, kerstviering, paasbrunch en buitenspeeldag zijn er aparte werkgroepen met als gevolg dat de activiteit groter kan aangepakt worden. Hierdoor kunnen meer wijkbewoners deelnemen aan een activiteit.

Vrijwilligers met twee rechterhanden wieden en snoeien elke twee weken het Rosarium (‘achter’ het Paulushofje), ze onderhouden de jeu-de-boulesbanen -waarvan er kortgeleden een derde baan is bijgemaakt door de vrijwilligers zelf -, verrichten allerhande klusjes, en houden de kliko’s bij.

Een tweekoppige redactie maakt de flyers en het wijkboekje, onderhoudt de website, de Facebookpagina en het informatiescherm in de hal. Anderen werven advertenties. Een vast team verspreidt de flyers en wijkboekjes op 800 adressen.

In Den Drempel draait de bar 8 dagdelen op vrijwilligers, waarvan iedereen een IVA-certificaat (een ingekorte versie van het Sociale Hygiëne diploma, toegepast voor vrijwilligers) behaald heeft of binnenkort zal halen. Zij zijn gastvrouw/gastheer voor bezoekers, deelnemers van de wekelijkse activiteiten en voor groepsleidsters en docenten die op hun beurt zich ook op vrijwillige basis inzetten. Denk hierbij aan de activiteiten: biljarten, quilten, creatief kaarten maken, bewegen voor ouderen, (gezelschap)spelletjes spelen, kaarten (rikken en jokeren), jeu-de-boulen, schilderen, aquarelleren, Frans of Engels leren.

Als laatste groep zijn er de vrijwilligers van de buurtpreventie, ‘buurtpreventisten’ genoemd. Zij hebben een eigen coördinator die alle acties en het lopen van routes door de wijk in goede banen leidt.

Kortom al deze inzet verdient een bloemetje. Bestuursleden hebben meer dan 40 adressen bezocht. De vrijwilligers waren verrast en erg blij met het attente gebaar. Gelukkig is het in deze coronatijd met al zijn beperkingen wel mogelijk om vrijwilligers te bedanken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief