Lisa van Amersvoort doet nieuwe ervaringen op.
Lisa van Amersvoort doet nieuwe ervaringen op. Foto: Len Poppelaars

Lisa tijdelijk gedetacheerd vanuit horeca in zorg: ‘Zie nu de waarde in van een praatje maken’

Door: Len Poppelaars Algemeen

ETTEN-LEUR - Met de deuren van de horeca tijdelijk dicht, gaan er voor Lisa van Amersvoort in de vorm van nieuwe leermomenten en ervaringen, nieuwe deuren open. Voor nu is ze tijdelijk gedetacheerd bij Tandartspraktijk Confident en Avoord. En al mist ze haar werk en collega’s, straks voegt ze, uit deze bijzondere periode verkregen, verrijkende ervaring toe aan de alom bekende ‘horecamentaliteit van hard werken’.

Tot voor kort bestond de ‘werkweek’ van Lisa (21) uit vier dagen werken in de horeca, onder andere bij Pannenkoekenrestaurant de Hoge Neer en Het Witte Paard. En daarnaast, zittend in haar laatste jaar, twee dagen studeren. Met als toekomstwens haar kennis in te zetten in de jeugdzorg. Haar studie is goed te combineren met haar werk. “Ik kan in de horeca veel uren maken en in de avond werken”. Het is niet geheel toevallig dat ze in de horeca terecht is gekomen, oudere broer Simon ging haar bij Het Witte Paard voor. Over haar tijdelijke werk is ze vanaf het allereerste begin erg enthousiast: “Ik zie het als een win-winsituatie. We blijven aan het werk. En daarnaast help ik mee de zorg te ontlasten”.

Avoord

De verplichting bezoekers te registreren, legde een nog grotere werkdruk op de zorg. Voor Avoord werkt ze in de triage. “Ik zit bij de ingang, vraag bezoekers naar gegevens. Neem de temperatuur op en breng ze op de hoogte van de maatregelen”. En al werkt ze volgens een protocol, het gesprek er omheen is persoonlijke invulling. En haar glimlach? Die neemt ze mee vanuit de horeca. Verrassend vaak wordt Lisa herkend. “Je wordt ergens een gezicht van. Soms vragen mensen wanneer ze bij opa en oma op bezoek gaan: ‘Jij werkt toch bij de Hoge Neer?’

Leermoment

Een praatje maken met ouderen brengt naast plezier een bijzonder leermoment. “Als jong iemand loop ik vlot over het terras. Nu zie ik de waarde van een praatje maken op een andere manier in. Ik zit in de loop, bewoners komen langs mij als ze gaan eten. Er blijft altijd iemand wel even hangen. Even met iemand praten helpt tegen eenzaamheid. Soms krijg ik de vraag of ze even koffie voor mij moeten halen”, klinkt het vertederd. De drukte en het tempo zijn er anders. De horeca is meer chaotisch en iedereen doet eigenlijk alles. “Nu heb ik tijd om mijn koffie op te drinken. Anders drink ik mijn koffie vaak pas wanneer deze koud is”.

Tandartsenpraktijk

Hier vraagt Lisa bezoekers een gezondheidslijst in te vullen. En ondersteunt ze achter de schermen in administratiewerkzaamheden. Waarbij ze gewaardeerd wordt om de eigenschap dat ze uit zichzelf werk ziet en dingen uit zichzelf oppakt. Hiermee ontlast ze de assistentes. De registratie van bezoekers is een taak waar ze weinig tijd voor hebben. Zo verlicht haar inzet de werkdruk en werkt ze aan de veiligheid.

Gemis

Ondanks alle bijzondere momenten, mist Lisa de beleving en het leveren van energie in haar horecarol. “De evenementen van 200 man, samen flink doorwerken, tevreden klanten en midden in de nacht tegen elkaar kunnen zeggen ‘dat hebben we toch mooi gedaan’.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief