Frie en Jaantje Tijs vieren briljanten bruiloft: ‘Jarenlang gezorgd voor jeugdwielrenners’
<p>Al die jaren samen, in goede gezondheid en zelfstandig wonend.&nbsp;</p>

Al die jaren samen, in goede gezondheid en zelfstandig wonend. 

(Foto: )

Frie en Jaantje Tijs vieren briljanten bruiloft: ‘Jarenlang gezorgd voor jeugdwielrenners’

ETTEN-LEUR - “We gaan trouwen”, was de zin waarmee Frie het voornemen tegen Jaantjes ouders vertelde in 1955. De datum 22-11-’55 was een toevalstreffer. Frie vervulde destijds zijn dienstplicht bij de marine en kon die week vrij krijgen. Na de plechtigheden bij burgerlijke stand en de kerk in de gemeente Rucphen, gingen Frie Tijs en Jaantje Jaspers officieel als het echtpaar Tijs door het leven. De samen uitgezochte gouden ringen, worden tot de dag van vandaag met liefde gedragen.

Tijdens een bedrijfsfeestje van Superieur in het café van Marinus Klep aan de Roosendaalseweg, sloeg de spreekwoordelijke vlam over. De collega’s Frie (21 november 1935) en Jaantje (15 februari 1936) werden verliefd. Liefde op het eerste gezicht? “Ja, dat denk ik wel hoor” aldus Jaantje terwijl ze haar man aankijkt en deze instemmend ziet knikken.

Eigen huis
Het feest vierden ze destijds in het café van de ouders van de bruid in Sint Willebrord. Boven datzelfde café woonde het echtpaar in bij haar ouders, totdat het verkocht werd. Inmiddels hadden ze een huis gekocht in Etten-Leur. Tijdens de bouw woonde ze nog even in bij de ouders van Frie. Om hierna nog één keer te verhuizen naar hun eigen huis aan de Rodenbachstraat 22, waar ze tot de dag van vandaag zelfstandig en in goede gezondheid wonen. “Dat was een mooie tijd om te kopen. Inmiddels hebben we meer geld uitgegeven aan verbouwingen, als waar we het ooit voor hebben gekocht”, schetst Frie de tijd van weleer. Het echtpaar kreeg drie dochters welke allen trouwden en in Etten-Leur wonen. De familie breidde uit met zes kleinkinderen. En inmiddels vullen deze samen met de twee achterkleinkinderen Danna en Jaden de liefdevol geplaatste fotolijstjes in huis.

Actief leven
Vijfenzestig jaar is een lange tijd om op terug te mogen kijken. Waar Frie vaak buiten de deur aan het werk was, werkend aan het opzetten van een grote verzekeringsportefeuille. Was Jaantje er met zorg en toewijding voor het gezin. Ze zat altijd met iets lekkers klaar, wanneer de dochters uit school kwamen. “Ze kan heel goed koken”, kijken man en dochters terug op de bami. Zorgen voor dierbaren is voor het gezin een vanzelfsprekendheid. Frie zijn moeder heeft, na de dood van zijn vader, jaren meegegeten en in de Rodenbachstraat geslapen. Overdag vertrok ze weer naar haar eigen huisje in de Rode Poort.


Kookkunsten Jaantje
Jaantje haar kookkunsten hebben ook veel jeugdige aspirant wielrenners mogen smaken. Frie verdiende zijn sporen in de sport en vooral binnen het wielergebeuren. Jarenlang stelden zij hun huis open voor de verzorging. Met 20 personen na de training bij de familie Tijs douchen en mee-eten was een gebruikelijke gang van zaken. Daarnaast was Frie actief in de supportersvereniging van Rini Wagtmans. Voor zijn verdiensten in de sport heeft hij een koninklijke onderscheiding gekregen. Samen met zijn inzet voor het goede doel en gehandicapten vormden het een actief leven.

Zondag voor ons tweetjes
Door de week komen de dochters vaak aanwaaien of even met moeder naar het winkelcentrum. Dankbaar dat zij hun ouders zo lang in het midden mogen hebben en nog steeds naar huis, hun thuis te kunnen. Daarnaast zijn er drie keer per week koffiemomenten met vrienden en familie. “De zondag is voor ons tweetjes. Televisie kijken, wat lekkers in huis”, zegt Frie met een tevreden blik hetgeen door Jaantje wordt beaamd.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;