Het ‘Fantasiespoor' werd geopend door de jeugdheemkundigen Tijm en Thomas.
Het ‘Fantasiespoor' werd geopend door de jeugdheemkundigen Tijm en Thomas.

Fantasiespoor MSV Baroniespoor

Sport en vereniging

Vanaf zondag 29 november wordt in de ExpoRuimte van de Heemkundekring Jan uten Houte aan het Burchtplein 84, een ‘fantasiebaan’ tentoongesteld door Miniatuur Spoor Vereniging Baroniespoor. Deze is tot begin 2021 aldaar te bewonderen. Heerlijk een baantje maken naar je eigen gedachte, waarop dus eigenlijk alles mogelijk is.

Het baantje is in de schaal N, dat wil zeggen schaal 1:160. Deze schaal maakt het mogelijk dat, ook al heb je weinig ruimte, toch thuis een leuke scenery kan maken.

Baroniespoor is in 1986 opgericht met als eerste hoofddoelstelling: het doen beoefenen en bevorderen van spoorwegmodelbouw in al haar verschijningsvormen. Om dit als vereniging enigszins uitvoerbaar te maken, is men begonnen met de bouw van de Bredabaan. Dat betekent dat het spoor van Breda naar Roosendaal met aanliggende gebouwen helemaal op schaal wordt nagebouwd. Dat geldt ook voor het voormalige stationsgebouw Etten-Leur. Een eerst maquette daarvan staat bij de ‘fantasiebaan’ die nu in de etalage staat en elke dag is te bezichtigen. Een stukje treinhistorie van Etten-Leur. Het station in schaal H0 zoals die was rond 1925, met een door een van de laatste bewoners geknutseld station. Alsook de eerste aanzet van dit station uit die periode van de eerste voorzitter en oprichter van de vereniging MSV Baroniespoor.

De Heemkundekring stelt zolang de ruimte niet kan worden gebruikt door bezoekers van het HeemHuis de etalage ter beschikking aan andere organisaties van onze gemeente. Hierover kan men mailen naar prcommunicatie@janutenhoute.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief