Jac van Dongen in actie tijdens de live stream
Jac van Dongen in actie tijdens de live stream Foto: Krijn ten Hove

Glazenhuis-actie in Café de Klomp voor voedselbank

Door: Krijn ten Hove Cultuur

ETTEN-LEUR - De Oude Bredaseweg inlopen geeft weer een oud en vertrouwd gevoel. De muziek die uit Café De Klomp schalt geeft aan dat er wat bijzonders aan de hand is. De Klomp is omgedoopt tot een ‘Glazen Huis’ om geld in te zamelen voor de voedselbank Etten-Leur.

“De nood is hoog”, zo opende Jac van Dongen van Café De Klomp eerder deze week een facebookbericht om aandacht te vestigen op zijn initiatief een Glazen Huis actie te houden in zijn café om geld in te zamelen voor de voedselbank Etten-Leur. “Veel mensen in de Etten-Leurse samenleving zitten in de problemen”, aldus Van Dongen. “Daar zijn diverse redenen voor. Denk aan Corona, maar ook scheidingen, kinderarmoede, baanverlies of faillissementen. Veel van deze mensen kloppen dan aan bij de voedselbank. En de vrijwilligers daar zetten zich belangeloos in om hun medemens te helpen. Maar ook bij de voedselbank is de nood hoog.”

Om de voedselbank te ondersteunen werd het plan opgevat om het aloude, en zeer populaire, Radio3 format van het Glazen Huis in te zetten. 13 uur lang sluiten Jac en zijn team zich op en draaien in een marathon livestream muziek. De mensen kunnen geld doneren via de bank, maar ook aan de deur van De Klomp hangt een brievenbus waar mensen hun donatie in kunnen stoppen. De totale opbrengst komt ten goede aan de Voedselbank.

Verlichting brengen

Van Dongen: “Het is mooi als we op deze manier de minderheden, die het toch al moeilijk hebben in deze Coronatijd, kunnen ondersteunen, wat licht in de duisternis kunnen geven. Want los van gebrek aan eten zien we ook dat bij deze mensen dat de stress en zorgen door geldgebrek ook psychische problemen met zich meebrengt. Wij gaan er met Elkaar in Etten-Leur iets aan doen. Met elkaar in Etten-Leur kunnen we er zorg voor dragen dat we een groep mede Etten-Leurenaren wat verlichting brengen in deze barre tijden. Het verschil kleiner maken voor iedereen die getroffen is.”

De marathonactie wordt ondersteund door met Elkaar. Twan Robbeson (mede- initiatiefnemer van met Elkaar – red.): “Wij zijn ons initiatief gestart om op zoek te gaan naar positieve energie in deze tijden. Dat is iets wat Jac ook doet. De natte Horeca, waar Jac in zit, ligt droog dus heeft hij het zelf ook zwaar en dan zet hij zijn eigen problemen aan de kant en steekt zijn handen uit de mouwen vooranderen. Dit toont aan hoe Jac als mens in elkaar zit. Daarom ondersteunen we de actie van harte en zullen we ook extra bijdragen door wat items te verloten.”

De reacties zijn goed, er wordt volop gedoneerd, er komen veel mensen aan de deur die hun donatie vaak vergezeld laten gaan van een kaart om Jac en zijn team een hart onder de riem te steken en succes te wensen. “Soms zijn het grote bedragen, soms kleine bedragen, maar dat maakt niet uit, alle beetjes helpen om de mensen die het nodig hebben te kunnen ondersteunen. En die vrijgevigheid en warmte van de mensen maken mij trots om in Etten-Leur te wonen”, laat Jac weten aan de luisteraars.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief