Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Afscheid dirigent Ton Wijngaards bij ProMusica uitgesteld

Door: Frans van der Bom Cultuur

ETTEN-LEUR - Afgelopen vrijdagmiddag 18 december zou Ton Wijngaards voor de allerlaatste maal met zijn dirigeerstokje gezwaaid hebben. Plaats van handeling: Ontmoetingscentrum De Linde in Etten-Leur. Tijdens een klein concert zou Seniorenorkest ProMusica na ruim 25 jaar afscheid nemen van haar dirigent Ton Wijngaards. Heel toepasselijk was het nummer “As time goes by” uit de film Casablanca speciaal voor dit afscheid ingestudeerd. Helaas strooide Corona roet in het eten en is dit afscheidsoptreden uitgesteld.

Bij Ton Wijngaards heeft muziek gedurende heel zijn leven een grote rol gespeeld. Toen hij nog maar net 4 jaar jong was zei zijn vader al eens: ”Je zingt nu al de tweede stem jongen.” Later heeft hij op allerlei podia zijn zangkunsten tentoon gesteld. Ook als uitvoerend musicus speelde Wijngaards zijn partijtjes stevig mee, aanvankelijk op klarinet en later ook zeer verdienstelijk als hoboïst. Als dirigent heeft Ton Wijngaards in heel West-Brabant verschillende harmonieën onder zijn hoede gehad. Aan de veelzijdige muzikale carrière van deze 87-jarige muzikale duizendpoot komt nu na ruim vijftig jaar bijna een eind.

Zanger

Op het Brabants Conservatorium startte Ton een opleiding tot dirigent. Als bijvak koos hij zang. Een van zijn professionele docenten, Annie Hermes, typeerde hem eens als een “baritonale tenor”. Waarbij het baritonale aangaf dat hij met zijn timbre een bijzonder warme tenor was. Om zijn studie te bekostigen zong hij destijds veelvuldig op bruiloften en partijen; maar ook op grotere uitvoeringen: zo verving hij eens de ziek geworden tenor, die bij het Brabants Orkest o.l.v. Hein Jordans het ‘Requiem van Mozart’ zou zingen. In Etten-Leur zong hij in het koor ‘Avanti’ en later in de ‘Cantorije’.

 Bij harmonie Constantia kreeg Ton de hobo toegewezen (zelf een instrument uitkiezen was toen uit den boze). Les kreeg hij van Anne de Vries, soliste van het Brabants orkest. In de harmonie zat hij heel dicht bij de toenmalige dirigent Kees Pils, die de vervelende gewoonte had om de maat van de muziek met de hak van zijn schoen mee te tikken. Om dit zonder geluid te doen deed Pils dat niet op de vloer van de repetitieruimte maar op de voet van Ton Wijngaards. Uit deze tijd stamt ook het verhaal van de lange opnametijd van het nummer ‘Alles wat ihr tut’ van het Bredaas kamerorkest en het Christelijk gemengd koor Etten onder leiding van Jan de Breet. De opnames vonden plaats in de plaatselijke hervormde kerk, die toen nog precies in de S-bocht van de rijksweg lag waar veel verkeer langs denderde Iedere keer als een motor voorbij ronkte moesten de opnamen opnieuw gemaakt worden.

Dirigent

Als dirigent heeft Ton Wijngaards vele orkesten langdurig onder zijn hoede gehad. Als eerste begeleidde hij 18 jaar lang Fanfare Fidelis in Breda op maandagavond. Gelijktijdig had hij 25 jaar Harmonie St. Cecilia in Bavel op woensdag en donderdag onder zijn hoede. Op vrijdagavond had hij harmonie Amicitia uit Den Hout en op dinsdagavond “Scheldegalm” uit Hansweert. Dat betekende dat zijn vrouw Toos eigenlijk haast iedere avond alleen met haar vier kinderen was. Bekendheid kreeg Ton ook door 15 jaar lang het regio-orkest bij de Bredase Taptoe te dirigeren (1981-1996). De laatste 25 jaren stond Ton Wijngaards voor twee senioren orkesten: SONG (Senior Orkest Nieuw Ginneken) en 20 jaar voor Pro Musica in Etten-Leur. Een docent op het Conservatorium, Gijsbert Nieuwland gaf me ooit de goede raad: ”Doe het niet voor de centen, ge kunt er geen huishouden van onderhouden, Maar ik heb er veel plezier aan beleefd!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief