Wachttijden voor huurhuizen lopen op: Woningverdeelsysteem onder de loep
<p>Op sommige woningen reageren al gauw meer dan 1.000 mensen.&nbsp;</p>

Op sommige woningen reageren al gauw meer dan 1.000 mensen. 

(Foto: Jack Konings)

Wachttijden voor huurhuizen lopen op: Woningverdeelsysteem onder de loep

ETTEN-LEUR - Woningcorporatie Alwel bekijkt dit jaar of de huidige manier van woonruimtebemiddeling nog houdbaar is. De wachttijden voor sociale huurwoningen lopen steeds verder op, waardoor woningzoekenden jaren moeten waren op een geschikt huis.


Vestigingsmanager Corrina Pistorius van Alwel geeft aan dat ze de wachttijden aanvaardbaar wilt houden. “We werken ook aan een goede mix van typen huishoudens om de wijken leefbaar te houden. We moeten nu voor langere tijd vooruitkijken.” Op dit moment biedt Alwel het grootste gedeelte van de huurwoningen aan via het wachtlijstsysteem. 

Een kleiner deel gaat de verhuur in via loting of wordt aangeboden aan de persoon die als eerste reageert. Wat opvalt bij loting is dat al gauw meer dan duizend mensen reageren op een woning. Alwel werkt samen met de gemeente Etten-Leur en de HuurdersBelangenVereniging aan de prestatieafspraken voor 2021. De gemeente streeft naar een groei van minimaal 800 woningen. “Dat aantal wordt zeker gehaald”, zegt wethouder Ger de Weert overtuigend. Hij benadrukt dat dat er ook huurwoningen bijkomen. 

Extra druk door corona

De coronacrisis zorgt ook voor extra druk op de woningmarkt, zeker bij woningzoekers die snel een huis nodig hebben, ziet Pistorius: “Het is lastig om nu al in te schatten hoe groot de impact zal zijn. Maar we verwachten dat hierbij behoefte is aan het nodige maatwerk.” Alwel zag dat de financiële impact bij huurders beperkt bleef. Maatwerk bood uitkomst. De jaarlijks terugkerende thema’s zijn ook dit jaar weer besproken door de drie partijen. Alwel, de gemeente en de huurdersorganisatie maakten afspraken over betaalbaarheid, duurzaamheid, urgente en bijzondere doelgroepen, wonen en zorg en de leefbaarheid in de Etten-Leurse wijken.

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief