Eerste Staatsieportret Gilde St. Hubertus Leur na de heroprichting.
Eerste Staatsieportret Gilde St. Hubertus Leur na de heroprichting.

St. Hubertusgilde Leur viert 40 jaar bestaan

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - In april 1980 werd door toenmalig burgemeester van Etten-Leur, Mr. Frank Houben, het idee geopperd om het slapend gilde van Leur te gaan heroprichten. Aanleiding hiervan was de uitreiking van een koninklijke onderscheiding aan de heer Karel Mol Sr., inwoner van Leur en tevens gildebroeder van het Sint Sebastiaangilde te Oudenbosch.

Met hulp van de L.A.S. (Leurse Activiteiten Stichting) en na enkele besprekingen die daarop volgden, werd op 16 december 1980 tijdens een bijeenkomst in toenmalig café de Zwaan door 5 mensen definitief besloten tot heroprichting van het Sint Hubertusgilde Leur.
Nu, 40 jaar later, bestaat het gilde uit 38 leden, variërend in de leeftijd van 11 tot 88 jaar oud. Bezit het een eigen gildehuis, de Mouterij genaamd, en heeft het een rijke 40-jarige historie. Alle reden om dit heuglijke feit te herdenken.

Viering
Vanwege de Corona-maatregelen was een grootse viering niet mogelijk. Om toch enige aandacht hieraan te geven, werden de broeders getrakteerd op enkele versnaperingen en enkele gildezusters verblijd met een mooie bos bloemen. Daarnaast werd er een digitale gildeavond georganiseerd door de overheid (bestuur) van het gilde. De gildebroeders konden op de gebruikelijke gildeavond, normaliter iedere vrijdagavond komt men bijeen, inloggen. Tijdens de avond kwamen de 40 jaar van het bestaan voorbij in een quiz. In 40 vragen werden gebeurtenissen en historische feiten over zowel het gilde, de Leur als de wereldgeschiedenis behandeld. Daarnaast werden er diverse historische foto’s en filmpjes van het gilde getoond. Het was een gezellige avond, waarbij de broeders weer even virtueel bijeen waren, maar zij hopen het in de nabije toekomst nog een keertje met z’n allen over te doen in de Mouterij.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief