Afbeelding
Foto: Luuk Roozeboom

Erik Bastiaensen van CLTV: ‘Belangrijk dat de sector tijd krijgt om omslagen te maken’

Door: Bregje Kop Algemeen

In 1993 begon Erik Bastiaensen als werknemer bij CLTV. Toen zijn baas, Jos Goossens, met pensioen ging, kon hij de functie van directeur overnemen.  Inmiddels is Erik al weer jaren directeur van CLTV. En dat doet hij met veel plezier.

Kun je uitleggen wat CLTV precies doet?

“Van oudsher is CLTV een agrarische coöperatie. Zij levert producten en diensten aan haar leden, welke hoofdzakelijk aardbeientelers, boomkwekers en veehouders zijn. Denk hierbij aan meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, teeltbenodigdheden, maar ook het koelen van uitgangsmateriaal (aardbeienplanten en boomkwekerij) en transport van boomteeltproducten en aardbeien. Door de jaren hebben er heel wat verschuivingen plaatsgevonden. En ik zie dat er nog steeds dingen veranderen in het bedrijf. Maar de doelgroep en de kern van de activiteiten verandert niet.”

Dus als ik het goed begrijp zijn de leden ook de eigenaar van de coöperatie?

“Ja, zo moet je het inderdaad wel zien. Maar dat is wel theoretisch, hoor. Want wanneer er een lid weg zou gaan blijft de coöperatie natuurlijk wel gewoon bestaan. Ieder lid is één stem. Het bestuur is een afvaardiging van de leden en zij bepaalt feitelijk wat er gebeurt. Ik ben als directeur verantwoordelijk voor de operationele gang van zaken en leg verantwoording af aan het bestuur.”

Zet jij de koers voor het bedrijf uit en ga je hier dan vervolgens mee naar het bestuur of werkt het andersom?

“Dat is vaak een combinatie. Het bestuur weet wat er leeft bij de leden en zij kijken vanuit dat oogpunt naar de CLTV. Ik ben meer betrokken bij de operatie en kijk van daaruit naar de toekomst. Ook de input vanuit de medewerkers wordt daarbij betrokken. Uiteindelijk is het bestuur natuurlijk verantwoordelijk voor de koers die CLTV vaart, maar ik ben daar onderdeel van vanuit mijn rol.”

Je bent gegroeid van een relatief kleine organisatie naar een middelgrote organisatie. 50 mensen aansturen klinkt behoorlijk lastig. Hoe doe je dat?


“Nou, aansturen vind ik zo gek klinken. Dan is het alsof ik ’s ochtends tegen iedereen zeg wat hij/zij moet gaan doen. En dat is echt niet het geval. De organisatie is wel erg plat, maar we hebben binnen CLTV meerdere mensen die aansturing geven. Dat vind ik ook het voordeel van een groter bedrijf. Wanneer je gaat groeien, dan krijg je ook steeds meer mensen die verantwoordelijkheden met jou gaan delen, zodat je elkaar kunt aanvullen.”

Jullie zijn gastheer van de Vakbeurs GrootGroenPlus, en afgelopen jaar voor de studio natuurlijk. Wat is jullie relatie met GrootGroenPlus?

“Ja, dat is heel leuk. Ik ben daar ook zelf bestuurslid. Dat is vooral omdat dat praktisch is. We waren al jarenlang zelf deelnemer van GrootGroenPlus. Maar op het moment dat zij aangaven dat ze niet meer terecht konden bij Klein Zundert, kregen wij de vraag of het misschien op ons terrein zou kunnen. Dat zag ik toen nog niet zitten. Daarom zijn ze toen uiteindelijk een aantal jaar naar Boot en Dart gegaan. Maar na een tijd kwam opnieuw de vraag terug bij ons. Toen paste het wel. We stonden toen namelijk net op het punt om een nieuwe aardbeienloods te bouwen. Met wat passen en meten hebben we het toen voor elkaar gekregen om plaats te maken voor GrootGroenPlus.


Ik vind het heel belangrijk dat dat georganiseerd wordt voor de sector. Je kunt iets doen voor de sector, waarbij je zelf ook nog een beetje in de picture staat. Je laat aan de regio zien dat je een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid wilt nemen. Dat willen we bij CLTV ook graag uitstralen.”

Als je naar de toekomst kijkt, wat zijn dan de speerpunten voor de komende tijd?

“Dat zijn er meerdere. We moeten wel wat gaan schakelen, want we zien dat transport groeiende is. Daarvoor is meer ruimte nodig, zodat het minder klemt met de andere activiteiten. We zijn momenteel aan het nadenken over hoe we dat in de toekomst beter kunnen gaan vormgeven. In de loop van 2021 zullen die ideeën uitgewerkt worden. Er zijn zeker nog een aantal uitdagingen naar de toekomst toe.”

Het milieu krijgt een steeds belangrijkere rol in de toekomst. Er komt steeds meer vraag naar groen. Maar daarentegen komen er ook steeds meer maatregelen rondom de agrarische sector. Hoe kijk jij naar die ontwikkelingen?

“Nou, ik moet zeggen dat ik dat wel heel interessant vind. Ik zie ook dat er de laatste jaren gigantisch veel gebeurt binnen bijvoorbeeld de boomkwekerij- en aardbeiensector. Ik merk dat bedrijven steeds meer/beter gaan samenwerken.

Wanneer een kweker bijvoorbeeld innoveert, dan deelt hij die innovaties ook met anderen. Bijna niemand houdt iets meer écht voor zichzelf. De meeste kwekers zien ook wel in dat we zuinig moeten zijn met water, meststoffen, etc. Het moet gewoon op een andere manier in de toekomst. Er moeten nog wel heel wat stappen gezet worden, maar ik zie momenteel ontwikkelingen die al snel op grotere schaal ingezet zullen gaan worden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de sector de tijd krijgt om die omslag te kunnen maken.”

En ten slotte, met wie zou jij nog weleens aan de keukentafel willen zitten?

“Mark Rutte zou eigenlijk vooraan in de mond liggen, maar die man heeft het al zo druk. Daarvan zou ik zeggen, ‘laat hem lekker van zijn vrije tijd genieten’. Daarom heb ik toch maar voor iemand anders gekozen: Sjaak van der Tak. Hij is de nieuwe voorzitter van LTO Nederland. Hij is degene die de belangenbehartiging van de agrarische sector doet. Ik ben nieuwsgierig naar hoe hij alles in de komende jaren denkt te gaan vormgeven, met name omdat er verschillende belangenbehartigers zijn voor de agro-sector die wel hetzelfde doel hebben, maar niet dezelfde ‘weg ernaar toe’. Ik ben benieuwd hoe hij deze partijen bundelt om vervolgens één geluid te laten horen naar de politiek toe.”

Naam: 

Erik Bastiaensen

Leeftijd: 

52

Bedrijf: 

CLTV

Kinderen: 

Dietske (24) en Teun (22)
Tonke (20) en Ties (16)

Getrouwd:

Natasja (52)

Hobby: 

Mijn grootste hobby is het buiten in de tuin en op mijn (hobby-)boerderij bezig zijn. Ik heb thuis een aantal koeien staan. Het zijn er niet spannend veel meer, want ik ben het wel een beetje aan het afbouwen, maar om met die dieren bezig te zijn is wel echt mijn hobby. Ik doe dat met heel veel plezier. Vier/vijf jaar geleden had ik nog zo’n 40 koeien, nu zijn dat er minder dan 10. Langzaamaan ben ik dit aan het afbouwen.

Erik Bastiaensen

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief