Loes, Minette, Miranda, Mariette en Dion. Nb Minette was vrij deze dag en vandaar niet volledig gekleed zoals de voorschriften aangeven
Loes, Minette, Miranda, Mariette en Dion. Nb Minette was vrij deze dag en vandaar niet volledig gekleed zoals de voorschriften aangeven Foto: Krijn ten Hove

‘Coronastraat Etten-Leur’ morgen dicht: bijna 50.000 testen uitgevoerd

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Met de explosieve opkomst van het coronavirus schoten ook de teststraten uit de grond, zo ook in Etten-Leur. Op 27 januari gaat deze teststraat dicht. De Bode ging nog een dagje kijken en in gesprek met de medewerkers over hoe zij het, maar ook wat zij, beleefd hebben tijdens hun werkzaamheden hier.

Een bezoek bij de teststraat begint bij verkeersbegeleider Loes, die normaal als verkeersbegeleider bij evenementen wordt ingezet. 

“Dit is ook een evenement maar dan anders. Wij zijn het eerste contact met de mensen die zich laten testen. Zien of mensen bang, zenuwachtig of heel ziek zijn. We proberen ze meteen al gerust te stellen, een praatje of een grapje te maken.” Loes is ook de hulp bij nood op de locatie. “Het komt voor dat auto’s stilvallen en niet meer willen starten, dan kom ik met mijn mobiele accu en help de mensen weer op pad.”

Gegevens checken

Na Loes kom je uit bij Miranda. Zij is ondersteuner voor de afnemer. “Dat kan voor of na de test zijn. Dan worden alle administratieve handelingen gedaan zoals checken cliëntengegevens en zorgen dat de test aan de juiste persoon gekoppeld wordt. In deze rol heeft ze wellicht het meeste contact met de mensen. 

“We zien dat mensen nerveus of bang zijn. En ieder heeft daar zijn eigen reden voor. Vooral bij ouderen en kinderen zien we dat. Zo heb ik een mevrouw gehad die heel nerveus was omdat ze koffie had gedronken bij de buurvrouw die besmet bleek te zijn. In de wachtrij hoorde ze dat de buurvrouw was komen te overlijden. Dat komt dan wel even binnen.” Maar er zijn ook leuke momenten. “Er komt een man met zijn dochtertje. Het dochtertje wil eerst. Als we vragen waarom zegt ze: ‘je kan er maar van af zijn en dan kan papa zien hoe het gaat’, dat soort momenten zijn leuke herinneringen.”

Stokje in neus steken

Als alle gegevens zijn gecontroleerd kom je bij Minette. Zij doet de uiteindelijke test. “Ik mag uiteindelijk het stokje in iemand zijn neus steken. Velen zijn bang of zenuwachtig. Daarom probeer ik mensen eerst op hun gemak te stellen. Kinderen vragen een speciale aanpak. Dan gaan we de hoge noten uit ‘The Voice’ nadoen of heel hard gillen. 


Foto: Krijn ten Hove

En voor ze het weten ben ik klaar. Het is belangrijk de spanning weg te nemen, de mensen die hier komen als persoon te zien, oogcontact maken met ze. En zorgen dat ze met een glimlach, hoe lastig hun persoonlijke verhaal ook is, weggaan.” Ze heeft geen moeite dat ze bij mogelijk besmette mensen binnen de anderhalve meter komt. “Ik ben goed ingepakt dus maak me geen zorgen.”

Juiste spullen klaarliggen

Om het geheel soepel te laten lopen vertrouwen de medewerkers op jongeling Dion. Hij doet de omloop en zorgt dat de testers de juiste spullen in voldoende mate beschikbaar hebben op de werkplek en dat de afgenomen testen verzameld worden en klaargemaakt voor verzending naar het lab. 

“Ik ben DJ maar door het wegvallen van evenementen ben ik wat anders gaan zoeken. Corona was voor mij ver weg en was sceptisch over het Corona-gedoe, maar heb hier gezien dat dit andere koek is. Ben 180°gedraaid en blij dat ook te kunnen delen met mijn vrienden en leeftijdsgenoten.”

Vuilniszak voor de mond

Gevraagd naar iets bijzonders wat hij heeft meegemaakt vertelt hij over een bijzonder mondkapje: “er was iemand die geen mondkapjes meer had thuis, die heeft een vuilniszak en touwtjes gepakt en kwam met een vuilniszak voor zijn mond binnen.” Dion heeft op meerdere teststraten gewerkt maar ervaart die in Etten-Leur als de leukste. 

“Wilde hier eerst niet naar toe omdat het voor mij ver weg was. Maar dit is verreweg de leukste teststraat die ik heb meegemaakt. Er is een teamgevoel, we hebben het met kerst gezellig gemaakt, een kerstlunch voor elkaar verzorgd, kerstboom neergezet.”

Cijfers

In de teststraat in Etten-Leur zijn tot 20 januari 49.320 tests uitgevoerd, met een piek van meer dan 850 tests per dag medio december. “Momenteel ligt dat tussen de 200 en 300 tests per dag”, aldus dagcoördinator Mariëtte. “Mensen komen niet alleen uit Etten-Leur maar ook uit andere regio’s in het land, zoals Zeeland maar soms ook verder weg, Noord-Holland en Gelderland.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief