Wim combineert wandelen met afval rapen: ‘Ik hoef niet naar de sportschool’
Foto: Collectie Wim van Haperen

Wim combineert wandelen met afval rapen: ‘Ik hoef niet naar de sportschool’

Wim van Haperen uit Etten-Leur raapt dagelijks afval op in Etten-Leur. Dat doet hij tijdens zijn wandelingen. “Vorig jaar ben ik gestopt met de triatlon. In plaats daarvan wandel ik dagelijks een halve marathon van ongeveer 21 kilometer. Onderweg ruim ik in de omgeving van een prullenbak van de gemeente de troep op.”


Een bewuste keuze van Wim. Daardoor hoeft hij niet met grote zware zakken vol afval te sjouwen: “Ik neem kleine zakjes mee en vul die met de afval die ik tegenkom. Zo’n kleine zak past ook makkelijk in de afvalbak.” 

Blikjes en flesjes

Inmiddels weet hij de meeste vuilbakken uit zijn hoofd te vinden. Hij raapt vooral blikjes en kleine flesjes van de grond: “Dat is wat mensen het vaakst achterlaten. Ze kopen die in de winkel en laten die vervolgens slingeren.” Hij vindt het jammer dat veel mensen hun rotzooi niet opruimen: “Het gebeurt helaas achteloos. Ik kan niet tegen troep, dat komt omdat ik op de boerderij opgroeide en thuis de ‘werft’ al schoonveegde. Een schone omgeving kregen we al van jongs af aan mee.” 

Wim ruimt niet alle afval op. Als er veel vuilnis ligt, kiest hij eerst voor het verwijderen van plastic en blik: “Dat vergaat bijna niet en blijft anders heel lang liggen.” Hij ziet zijn dagelijkse wandelingen gecombineerd met zijn opruimacties ook als een work-out. “Ik buk veel om afval op te ruimen. Daardoor hoef ik niet naar de sportschool”, zegt hij met een knipoog. “Het is ook gewoon mooi om de wereld een stukje mooier te maken. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief