Bermen schoonmaken als gezinsuitstap: ‘Bij opritten snelwegen kwamen we met 11 zakken terug’
Foto: Monique Jansen

Bermen schoonmaken als gezinsuitstap: ‘Bij opritten snelwegen kwamen we met 11 zakken terug’

Edgar de Jager en Madeleine Otten en hun kinderen Lucas (12), David (10) en Hanna (8) trekken er geregeld op uit om samen zwerfvuil te prikken. Dit doen zij in de Leur, maar ook in het buitengebied. Eind januari maakten zij nog de bermen schoon bij de op- en afrit van de snelweg van Etten-Leur richting Breda. 


“We kwamen maar liefst met elf volle vuilniszakken terug!” vertelt David. Daar deden ze ook opmerkelijke vondsten, zo lagen er volle flessen wijn en een fles motorolie. “Olie is toch echt iets waarvan je niet wilt dat het in het milieu terecht komt”, vindt Madeleine. Wat het gezin in de eigen wijk veel tegenkomt is met stip op 1: lege blikjes Red Bull. Veel scholieren halen bij de supermarkt een frikadelbroodje en energiedrank. Veel verpakkingen zwerven na het eten rond door Etten-Leur. “En in deze tijd zien we ook veel mondkapjes”, vult Lucas aan. 

“Dat is iets wat mensen niet altijd weggooien, maar ook per ongeluk uit hun zak laten vallen”, denkt Edgar. Het gezin neemt de prikkers en vuilniszakken ook mee naar het buitengebied. Daar rapen ze zwerfvuil in onder meer de omgeving van de Donkerstraat. Madeleine: “Wat opvalt, is dat de Donkerstraat echt een dumpplaats is. Daar worden veel meubels achtergelaten.” “Dat snappen we niet, want je kunt die spullen ook gratis naar de milieustraat brengen”, benadrukt Edgar. 

Het gezin vindt het een goede ontwikkeling dat er straks statiegeld wordt geheven op plastic flesjes en blikjes: “Hopelijk zien we dan veel minder afval en anders leveren we flesjes en blikjes zelf in. De opbrengst is dan voor de kinderen.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief