Makelaar Loek Storms.
Makelaar Loek Storms. Foto: Heijblom

Oplevering nieuwbouw geeft lucht op Etten-Leurse huizenmarkt

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Er is veel te doen over de huizenmarkt in Nederland. “De markt is overspannen” zegt de een, “er wordt te weinig gebouwd” zegt een ander, maar ook opmerkingen als “starters hebben geen kans” en “de prijzen stijgen maar door” komen in menig gesprek voor. Voor de Bode aanleiding om in gesprek te gaan met Loek Storms van Heijblom Makelaardij over de situatie op de Etten-Leurse woningmarkt.

“Er zijn nog nooit zoveel huizen verkocht als in het afgelopen jaar”, bevestigt Loek de druk op de markt. Die druk zit niet alleen op de beschikbaarheid maar ook op de prijsstijgingen. Hij nuanceert dat laatste: “Het klopt dat de prijzen stijgen maar in de Randstad zien we dat alweer afvlakken. In onze regio is er nog wel een stijging maar ook die zal afvlakken.” 

Een dag na dit gesprek geeft de ING via een persbericht de bevestiging hiervan waarbij zelfs gesproken wordt van een lichte prijsdaling in 2022. Wat prijsopdrijvend gewerkt heeft, en zijn doel dus voorbijgeschoten, is de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. “Iedereen wist dat je de overdrachtsbelasting uit eigen middelen moest betalen. Dat geld was er dus en kon ingezet worden voor de aanschaf. Dat dreef de prijzen juist alleen maar op.”

Meer 1-persoonswoningen

Maar wat betekent dat voor de markt in Etten-Leur? “De markt in Etten-Leur staat er niet slecht voor. Er wordt op dit moment het nodige gebouwd en er zijn nog wat locaties waar woningen gebouwd gaan worden. Er is een grote verandering gaande waardoor er meer 1-persoonswoningen noodzakelijk zijn. Er zijn nu eenmaal meer 1 persoonshuishoudens dan een aantal jaar geleden. We zien ook dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen maar dan alles gelijkvloers willen hebben. Daar wordt met de bouw van appartementen nu goed op ingespeeld.”

“Er zijn veel nieuwbouwprojecten geweest waarbij met name mensen uit Etten-Leur op ingeschreven hebben. En er komen nog een aantal projecten aan. Zo is afgelopen vrijdag Kloostervelden in de verkoop gegaan. De meeste mensen die op deze projecten intekenen hebben nu allemaal nog andere woningen die nog niet in verkoop staan. We hebben in de afgelopen jaren hierdoor veel mensen leren kennen en weten wat hun wensen zijn. Nu kunnen we die mensen matchen met de huizen waarvan wij weten dat die vrijkomen. Hierdoor kunnen we druk van de markt halen. De verkopers weten dat hun huis verkocht is als ze over gaan naar hun nieuwe woning.”

Extra werkkamer

Ook Covid-19 heeft invloed op de woonwensen. “Vroeger werkte men af-en-toe thuis met de laptop op de keukentafel of op schoot, nu zal er blijvend meer thuis gewerkt worden, dus heeft men behoefte aan een extra werkkamer. Dat heeft consequenties voor de woning waar men naar zoekt.” Een ander demografisch aspect is de vrijval van woningen van mensen uit de babyboom generatie na de Tweede Wereldoorlog. “Die mensen wonen nu in de rijtjeswoningen die gebouwd zijn in de jaren 70 en 80. Er komt een moment dat deze mensen toch kiezen voor een andere woonoplossing waardoor die woningen weer vrijkomen voor starters. Dus ook voor die categorie kopers komt er langzaamaan ruimte.”

Hoge Haansberg

De gemeente Etten-Leur is daarnaast bezig met een lange termijnvisie betreffende de landelijke opdracht die gemeenten hebben om het woningtekort op te lossen. Hiervoor zijn 3 locaties aangewezen waar mogelijk gebouwd kan worden. “De meest ideale bouwlocatie is de Hoge Haansberg waarbij dan wel een goede ontsluiting moet zijn voor het verkeer. Hier is ruimte voor circa 1800 woningen.” 

“De woningmarkt staat onder druk”, erkent Loek, “maar er staan nog steeds woningen te koop. Ook niet alle nieuwbouwprojecten zijn volledig uitverkocht. En als we straks de woningen van mensen die verhuizen naar de nieuwbouwprojecten in verkoop hebben dan komt er weer beweging die de druk van de markt af kan halen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief