<p>De hulpdiensten rukten met groot materieel uit.&nbsp;</p>

De hulpdiensten rukten met groot materieel uit. 

(Foto: Tom van der Put)

Opluchting overheerst na brand in De 2 Bellen: ‘Gelukkig alleen materiële schade!’

ETTEN-LEUR - Heel veel sirenes van hulpdiensten afgelopen zondagavond rond 6 uur op de Leur. Zoveel hulpdiensten tegelijkertijd wijzen op een grote calamiteit. In dit geval ging het om een brand in het gebouw ‘De 2 Bellen’ een appartementencomplex met 15 seniorenappartementen. 


Zes appartementen hebben schade opgelopen waarvan 1 uitgebrand en langere tijd onbewoonbaar. Van de bewoners zijn er 2 uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Omdat het pand bekend staat als seniorencomplex zijn de hulpdiensten groot uitgerukt en is ook de GHOR ingezet.

Met de inzet van meerdere eenheden van brandweer, politie, ambulances en GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen – red.) konden alle bewoners snel geëvacueerd en opgevangen worden in de naast gelegen Sint-Petruskerk. Vijf bewoners zijn door de brandweer uit hun huis gehaald en twee zijn ter controle overgebracht naar het ziekenhuis maar inmiddels weer ontslagen. 


De evacuatie in volle gang. Foto Alexander Vingerhoeds

Noodplannen hebben gewerkt

Corrina Pistorius, vestigingsmanager Alwel Etten-Leur, is opgelucht dat het alleen bij materiële schade is gebleven en dat de noodplannen hebben gewerkt. “De evacuatie is goed verlopen en de brandweer heeft iedereen via de noodroutes naar buiten gebracht. Bij 6 appartementen konden de bewoners niet direct terug naar huis en zij hebben de nacht bij familie of elders doorgebracht. De overige bewoners konden dezelfde avond weer naar huis. Er zijn nog 2 appartementen waar schoongemaakt moet worden en dus langer niet bewoonbaar zijn.”

De opvang tijdens de brand was goed georganiseerd. Pistorius: “Vooral de komst van de burgermeester en de pastoor heeft de bewoners goed gedaan. Ook het feit dat familieleden snel ter plaatse konden zijn was prettig voor de bewoners. Ook onze mensen waren direct ter plaatse en hebben gelijk gesprekken gevoerd met de bewoners. Bewoners waren ontdaan en vonden het spannend, zeker diegene die dezelfde avond weer naar huis gingen.” Alwel houdt nauw contact met de bewoners en ook de gemeente geeft aan dat er maatschappelijk werk beschikbaar is voor de bewoners die daar behoefte aan hebben.


Alleen een zwartgeblakerd raam herinnert nog aan de brand.  - Foto Krijn ten Hove

Zonder jas en op slippers

Er was veel bekijks nadat de hulpdiensten gearriveerd waren op de Lange Brugstraat, maar echt brand was er niet te zien, wel veel rook ontwikkeling. Monique Storms, eigenaresse van de naastgelegen Quiltshop, was wel geschrokken maar was meer bezorgd over de bewoners. 

“Ik zag dat veel bewoners via de nooduitgang aan de achterzijde het pand uitkwamen. Vele zonder jas of op hun slippers. Gelukkig was de kerk inmiddels opengesteld als opvang voor deze mensen. Omdat er geen vuur zichtbaar was en de rook de andere kant opging heb ik er verder weinig last van gehad.” Ook andere omwonenden geven aan geschrokken te zijn maar zagen ook dat er snel en doortastend gehandeld werd door de hulpdiensten men is blij dat er alleen materiële schade is. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Cultuurhistorische geschiedenis

De locatie waar het huidige appartementencomplex staat kent een lange cultuurhistorische geschiedenis. “Van oorsprong heeft hier een oude brouwerij gezeten. Een van de vele op de Leur. Maar dan praten we over de 19de eeuw. Er stonden in de kelder 2 koperen ketels. Hier komt ook de naam De 2 Bellen vandaan”, vertelt bouwdeskundige Cees Vergouwen desgevraagd. 

Hij was destijds betrokken bij de vergunningverlening voor de bouw van het huidige appartementencomplex. Later heeft er in het pand nog een schoenmakerij gezeten. “Op enig moment was het pand dusdanig vervallen dat er nagedacht moest worden over hoe er mee om te gaan. De woonstichting heeft de locatie verworven en na een cultuurhistorisch onderzoek is er uiteindelijk toch besloten om het te slopen en opnieuw op te bouwen. Hierdoor zijn helaas wel de waardevolle kenmerken van de oude brouwerij verloren gegaan.”

Krijn ten Hove,
 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief